„Plavi cvijet“ osvojio Veliku zlatnu arenu, a „Murina“ nagradu publike Zlatna vrata Pule

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
23. srpnja 2021. –  Prigodnom svečanošću i dodjelom nagrada u pulskoj Areni završen je službeni dio 68. Pulskog filmskog festivala. Film „Plavi cvijet“ Zrinka Ogreste osvojio je Velike zlatne arene za najbolji film i režiju, a film „Murina“ Antonete Alamat Kusijanović  nagradu publike Zlatna vrata Pule te nagradu Breza za najboljeg debitanta kakvu je nedavno osvojila i na Filmskom festivalu u Cannesu. Filmski i kazališni glumac Zdenko Jelčić dobitnik je nagrade „Fabijan Šovagović“, priznanja za životno djelo Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Uručivši nagradu koju  su članovi Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa poljski scenarist i redatelj Pawel Pawlikowski, glumica Zrinka Cvitešić, redatelj Danilo Serbedžija, docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu Mirko Pivčević te umjetnička ravnateljica međunarodnog filmskog festivala u Chicagu Mimi Plauche  dodijelili filmu „Plavi cvijet“, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ponovno je istaknula kako je iznimno ponosna na ovogodišnji hrvatski program, na autore, producente, umjetnike i djelatnike filmske industrije koji su u teškim okolnostima uspjeli završiti snimanja i produkciju filmova.

Laureati Zlatnih arena 68. Pula film festivala su: za najbolju glavnu žensku ulogu Vanja Ćirić u filmu „Plavi cvijet“, za najbolju glavnu mušku ulogu Rene Bitorajac u filmu „A bili smo vam dobri" redatelja Branka Schmidta, za najbolju sporednu žensku ulogu Danica Čurčić u „Murini“. Zlatna arena za scenarij dodijeljena je Sandri Antolić, Ognjenu Sviličiću i Branku Schmidtu za film „A bili smo vam dobri“, a film „Zora“ Dalibora Matanića  dobio je Zlatne arene za glazbu Alena i Nenada Sinkauza,  za montažu Tomislava Pavlica te za kameru Marku Brdaru.

 

Pisane vijesti