„Parazitima“ počela višestruka izložbena prezentacija 36. Salona mladih

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

27. travnja 2022. – U Domu hrvatskih likovnih umjetnika otvoreno je još jedno izdanje izložbene manifestacije mladih vizualnih umjetnika do 35. godine, koja će trima izložbenim programima do 19. lipnja publici predstaviti osamdeset hrvatskih i osam stranih umjetnika.

Uz čestitke svima koji su radili na pripremi i realizaciji manifestacije, a posebice mladim umjetnicima, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je 36. Salon mladih te dodala kako nakon prošlog vikenda provedenog  u kilometrima Venecijanskog bijenala, bez potrebe za usporedbama, večeras sa zadovoljstvom svjedočimo najzanimljivijim umjetničkim strujanjima i realizaciji kreativnosti mladih umjetnika.
 
Govoreći o kontinuitetu Salona mladih ministrica je izrazila zadovoljstvo što je on ostao ona potrebna premijerna platforma koja mladim umjetnicima omogućuje stjecanje njihove umjetničke pozicije i statusa, potvrde kritike i publike, odnosno pripadanja hrvatskoj likovnoj sceni.
 
Okupljenima su se obratili i ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Ivana Andabaka, dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Tomislav Buntak te kustosi glavne izložbe 36. izdanja Salona mladih Jurica Mlinarec, Klara Petrović, Luja Šimunović i selekcije - Nevenka Šarčević.
 
Salon mladih organizira Hrvatsko društvo likovnih umjetnosti u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a centralna izložba pod nazivom Paraziti kustoskog tima Kućća, koji čine  Jurica Mlinarec, Klara Petrović i Luja Šimunović, u Meštrovićevu paviljonu predstavlja radove autora koji su uspješno odgovorili na pozivnu temu, dok će izložba Situacija kustosice Nevenke Šarčević od 10. svibnja na nekoliko zagrebačkih lokacija predstaviti mlade umjetnike širokog područja interesa, medija, tehnika i materijala kao presjek uspješnih kreativnih dometa na hrvatskoj likovnoj sceni. Tradicionalna izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti Zagreb Venientes ove će godine u galeriji Šira predstaviti radove 16 najuspješnijih diplomanata svih šest odsjeka ALU-a u akademskoj godini 2020./21.
 
Uz prezentacije novih umjetničkih praksa, Salon od svojih početaka u posljednjem tjednu održavanja dodjeljuje i nagrade najuspjelijim ostvarenjima, vrednujući tako umjetnički rad mladih autora i skrećući pozornost javnosti na nova imena na umjetničkoj sceni.



Pisane vijesti