Otvoreno javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima

Pozivamo zainteresiranu javnost da se uključi u javnu raspravu putem e-savjetovanja o Nacrtu prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima kojim se sukladno europskoj Direktivi o autorskom pravu na Jedinstvenom digitalnom tržištu i ostalih europskih direktiva u području autorskog prava uređuje bolje balansirana zaštita prava autora, kreativaca, umjetnika izvođača, novinara, ali i njihovih izdavača i producenata.

Koliko je ova rasprava relevantna u izmijenjenim okolnostima pandemije COVID-19 svjedoči činjenica da se veliki dio sadržaja danas dijeli online i da su dionici kreativnih, kulturnih i medijskih industrija u okolnostima pandemije svoje radove stavili na Internet za građane uglavnom besplatno.

Zato je nužno što prije osigurati održivost njihova rada u izmijenjenim okolnostima. To ne znači da će se za građane -  krajnje korisnike uvoditi ikakve nove obaveze ili plaćanje za sadržaje koji se inače basplatno nude na Internetu. Obaveze se ovim Prijedlogom nacrta Zakona postavljaju internetskim platformama i drugim davateljima usluga informacijskog društva na Internetu. Istodobno, ovim Prijelogom nacrta Zakona relaksira se dosadašnji autorskopravni režim i otvara se niz novih mogućnosti za besplatno korištenje autorskih sadržaja u on-line nastavi, kao i na internetskim platformama institucija kulturne baštine da bi se što lakše kulturni, umjetnički i informativni sadržaji, koji inače postoje u zbirkama knjižnica, arhiva i drugih baštinskih ustanova, slobodno koristiti na Internetu za nekomercijalne potrebe.

Savjetovanje je otvoreno do: 17. svibnja 2020.

Poveznica na e-Savjetovanje: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=13850

Pisane vijesti