Otvoreno drugo izdanje Panonskog festivala knjige pod sloganom „Čitaj lega, čitaj“

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Foto: ZNK i MKM

22. svibnja 2024. - U dvorani Gradski vrt u Osijeku ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je drugi Panonski festival knjige čije će ovogodišnje izdanje pod sloganom „Čitaj, lega, čitaj“ ugostiti 55 najboljih i najvećih hrvatskih nakladnika koji će ljubiteljima knjige i čitanja ponuditi razne žanrove od stručne literature do dječje knjige, beletristike i publicistike. Predstavljanjem slikovnice „Kako je Potjeh tražio istinu“ te stripom „Priče iz davnine“  na ovogodišnjem Festivalu obilježit će se 150. obljetnica rođenja jedne od najvećih umjetnica hrvatske i svjetske književnosti za djecu - Ivane Brlić Mažuranić.

U duhu zajedničke ljubavi prema knjizi i čitanju, uz zahvale i čestitke organizatorima i njihovim vrijednim suradnicima, brojnim izlagačima, izdavačima, književnicima, prevoditeljima, ilustratorima, ali i čitateljima, kako sadašnjima tako i budućima, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je drugi Panonski festival knjige. Izrazila je zadovoljstvo bogatim i zanimljivim programom  ovogodišnjeg Festivala u kojemu je posvećena pozornost tradiciji i velikanima hrvatske pisane riječi - od Marka Marulića čija je književnost još uvijek živa iako je od njegova odlaska prošlo petsto godina i Ivane Brlić Mažuranić čiji smo 150. rođendan obilježili u travnju ove godine.

Razmišljajući o hrvatskoj književnosti i živosti naše scene s novim i mladim autorima koji dolaze, ministrica se prisjetila i nedavno preminulih velikana - Danijela Dragojevića i Luka Paljetka, čiji su opusi obilježili, a zasigurno će i dalje obilježavati, generacije čitatelja.

Istaknula je kako se Osijek dokazao kao istinski grad knjige, što potvrđuje velik odaziv nakladnika koji žele predstaviti svoja izdanja, ali i samih autora koji su se spremno odazvali kako bi s posebnim užitkom ovoj zainteresiranoj čitateljskoj publici predstavili nova djela - knjige koje svojom izvrsnošću svjedoče o dinamičnosti naše književnosti, osiguravajući joj na taj način daljnji razvoj i lijepu budućnost.

Ministrica je podsjetila kako Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i medija kontinuirano razvijaju kulturu knjige i čitanja s nizom mjera i nacionalnih programa u okviru Nacionalne strategije poticanja čitanja kojima podržavaju autore - književnike i prevoditelje, nakladnike knjiga i časopisa, knjižare i knjižnice, organizatore najrazličitijih književnih manifestacija - tribina, festivala i sajmova.

Uz zahvale predsjedniku Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, svim članovima Upravnog odbora, kao i svima koji sudjeluju u realizaciji ovog vrijednog projekta, ministrica je naglasila kako se samo u kvalitetnom partnerskom odnosu može postići puno za čitatelje, izdavače, cijeli ceh, ali i promidžbu hrvatske kulture u inozemstvu.

„Vidjevši ovaj velik broj djece, nadamo se da će i naš najnoviji Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi 'Rođeni za čitanje' nastaviti davati rezultate te da će nove generacije djece uvijek u životu uz sebe nositi knjigu“, zaključila je ministrica.

Okupljenima su se obratili i župan osječko-baranjski Mato Lukić, osječki gradonačelnik Ivan Radić te predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavko Kozina.

Panonski festival knjige jedinstven je događaj u kulturnom životu Osijeka i istočne Hrvatske koji je pokrenut s ciljem poticanja čitanja kod svih dobnih skupina, a osobito djece i mladih. Pod sloganom „Čitaj, lega, čitaj!“ Festival je posvećen kulturnim i povijesnim velikanima koji su svojim djelima obogatili kulturu panonske regije. U programu Festivala, uz promocije knjiga, panel-rasprave i susrete s autorima, do 26. svibnja pronaći će se i raznolike radionice za djecu i mlade, koncerti, izložbe te bogata ponuda domaćih nakladnika.


 

Pisane vijesti