Otvoreno 28. izdanje Sajma knjiga i autora – Sa(n)jam knjige u Istri

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

25. studenog 2022. – U Puli je otvoreno još jedno izdanje Sajma knjiga i autora – Sa(n)jam knjige u Istri, koje je simboličnom temom „Povratak“ posvećeno preminuloj spisateljici Daši Drndić te donosi više od sto programa, dvjesto sudionika, 25 tisuća naslova 280 nakladnika.

U svom pozdravnom govoru ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je svaka ovakva manifestacija prilika za promidžbu knjige i čitanja, a manifestacija koja u naslovu ima glagol sanjati možda najbolje opisuje ono što čitateljskoj publici donose knjige i što kroz svoja čitateljska iskustva proživljavamo.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo što Istra i Pula, uz svesrdnu pomoć Ministarstva kulture i medija, ustraju u tako vrijednoj manifestaciji koja ugošćuje i mnoge strane pisce, autore, nakladnike, promotore knjige i čitanja i na taj način najbolje doprinosi i razvoju čitateljske publike i njezinom upoznavanju s novim naslovima. Ministrica je podsjetila na mnoge književnike koji su upravo nakon pulskog sajma stekli popularnost među našim čitateljima i postali rado čitani.

Apostrofirajući stihove legendarnog talijanskog redatelja i pjesnika Piera Paola Pasolinija, prevedene na istarsku čakavštinu, ministrica je istaknula velik ponos na vrijednost izričaja kojim istarsko narječje pridonosi cjelini hrvatske kulture i umjetnosti.

Posebno čestitavši organizatorima koji omogućuju mnogim posjetiteljima i čitateljima osjećaj neposrednog književnog užitka nizom stručnih skupova, tribina, izložbi, književnih razgovora i druženja s autorima, ministrica je zaključila kako će Pula još jednom potvrditi svoj status istaknutog hrvatskog i mediteranskog kulturnog središta.
 
Sajam je otvorio počasni autor, pisac, novinar i publicist Milan Rakovac, a okupljenima su se uz ministricu obratili i istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Pule Filip Zoričić te direktorica Sajma Magdalena Vodopija.
 
Posjetitelje Sajma, koji će trajati do 4. prosinca 2022. godine, uz brojne književne kao i programe za djecu i mlade, očekuje i Noć galerija u četiri različite galerije u staroj jezgri Pule te drugi popratni program, dok se sajamski program Doručak s autorom ponovno vraća na Treći programi Hrvatske radiotelevizije. Program: http://www.sanjamknjige.hr/program/Pisane vijesti