Otvorenjem izložbe Nacionalna baština: Šibenska katedrala Galerija ULUPUH započela je s radom na novoj adresi

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbu Nacionalna baština: Šibenska katedrala kojom Galerija ULUPUH započinje s radom na novoj adresi u petak, 15. studenog 2019. godine u Zagrebu.

Ministrica je istaknula kako je novi prostor prilika za nastavak intenzivne izložbene i galerijske djelatnosti te da ujedno otvara niz novih mogućnosti udruzi likovnih umjetnika kao krovnoj organizaciji u području vizualnih i primijenjenih umjetnosti u Hrvatskoj. „Ministarstvo kulture prepoznalo je vašu likovnu aktivnost i sposobnost okupljanja umjetnika, stoga je uložilo svoje napore u pronalazak novog prostora, zajedno sa Ministarstvom državne imovine kojem ovim putem zahvaljujem na odabiru primjerene lokacije u centru grada“, rekla je ministrica.

Izložba Nacionalna baština dio je projekta koji predstavlja radove – umjetnička rješenja nastala promišljanjem hrvatske nacionalne baštine. Ove se godine održava po treći put, a na temu i motive katedrale Sv. Jakova u Šibeniku koja je 2000. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Članovi svih sekcija Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti interpretirali su to značajno arhitektonsko izdanje u različitim medijima: tekstilu, odjeći, kiparstvu, nakitu, fotografiji, keramici, ilustraciji, karikaturi, multimediji i dr. stvarajući tako jedinstvena djela umjetničkog obrta.

Galerija ULUPUH svoju dugogodišnju izložbenu djelatnost nastavlja u novome prostoru u samome centru grada gdje će svojim izložbenim programom doprinositi kulturnoj i umjetničkoj ponudi, a posebno u nadolazećoj godini u kojoj ULUPUH obilježava svoju 70 godinu djelovanja kao strukovna udruga primijenjenih umjetnika. Prostor galerije je uređen sredstvima Ministarstva kulture, a izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Zagreba.

Pisane vijesti