Otvorenje monografske izložbe Ive Šebalja u Modernoj galeriji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića svečano je otvorila monografsku izložbu slika posljednjeg stvaralačkog opusa slikara Ive Šebalja pod nazivom Slikarski memento (1994. - 2001.)

u četvrtak, 18. travnja 2019. godine u Modernoj Galeriji.

Ministrica kulture istaknula je kako u nizu različito koncipiranih posthumnih izložbi Šebaljevih djela večerašnja pod nazivom Slikarski memento „prvi put predstavlja seriju slika nastalih kao snažno umjetničko svjedočanstvo o pustoši koju rat i razaranja ostavljaju u onom vanjskom, materijalnom, ali i intimnom, duhovnom svijetu“. Dodala je kako je borba protiv uništavanja baštine i briga za njeno očuvanje, naša zajednička odgovornost, prema sebi samima i prema drugima, a uništavanje kulturne baštine nekog naroda je ujedno i zločin prema kulturnoj baštini čitavog čovječanstva.

Zahvalivši svima koji su predanim radom javnosti omogućili pogled u umjetnički svijet Ive Šebalja, slikara osame i duboke intelektualne i emocionalne introspekcije, ministrica je izrazila uvjerenje da će ova izložba biti novi impuls daljnjem istraživanju i vrednovanju Šebaljova opusa. „Zahvaljujući Ivi Šebalju, u ovim predblagdanskim danima prije svega ćemo se diviti umjetničkoj snazi njegovih slika i prisjetiti se da je kreacija uvijek višestruko moćnija od destrukcije“, dodala je ministrica.

Izložba prezentira ukupno 52 djela iz posljednjeg stvaralačkog razdoblja umjetnika koji je svojim apstraktnim izrazom potvrdio povijesnu ulogu u hrvatskom slikarstvu 20. stoljeća, kroz uljane slike, studije i crteže nastale devedesetih godina prošloga stoljeća, kao i javnosti dosad posve nepoznat umjetnikov diptih „Moj memento na barbarstvo u crkvi u Kninu“, ostvarenje kojim je autor reagirao na strahovita ratna stradanja ljudi i krajeva razornim djelovanjem barbara na kninskom području.



 

Najave