Otvoreni novi stalni postavi Gradskog muzeja Virovitica

  • Slika /arhiva/Foto_2019/Virovitica Dvorac Pejačević 5do12/79189381_1791819100950383_4031562389164916736_o.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prisustvovala otvorenju novih stalnih postava „Povijest grada i dvorca" te „Drveno doba" Gradskog muzeja Virovitica u četvrtak, 5. prosinca 2019. godine, u Dvorcu Pejačević u Virovitici.

Ministrica je istaknula kako je upravo povezivanje obnove s ciljem očuvanja kulturne baštine i svojevrsnog udomljavanja kulturnih institucija koje nastavljaju očuvanje, interpretaciju i prezentaciju baštine uvelike pridonijelo zaštiti i očuvanju, ali i razvoju kulturnog krajolika županija te pozicioniranju cijele Hrvatske na karti kulturnih i turističkih putova.

Istaknuvši kako je projekt obnove u Virovitici sufinanciran sredstvima iz fondova Europske unije, ministrica je podsjetila na druge vrijedne i značajne projekte obnove i prezentacije nacionalne baštine u Slavoniji: obnovu spomeničke povijesne jezgre grada Iloka i uređenje stalnog postava Muzeja grada Iloka, obnovu kompleksa Dvorca Eltz i Gradskog muzeja Vukovara sa stalnim postavom te barokne jezgre grada Vukovara, kao i izgradnju Muzeja vučedolske kulture. Dodala je i kako je u tijeku obnova Dvorca Pejačević u Našicama i to upravo za potrebe smještanja Muzeja i ostalih kulturnih sadržaja.

Ministrica je uputila čestitke i zahvale svim dionicima na ovom višegodišnjem projektu obnove i pripreme stalnog postava. Izrazila je i uvjerenje da će obnova ovog vrijednog kulturnog dobra – Dvorca Pejačević, kao i Gradskog muzeja Virovitica koji je smješten u dvorcu, doprinijeti prvenstveno kulturnom, a potom i društvenom, turističkom i gospodarskom razvoju ne samo Grada Virovitice već i šireg područja.  Okupljenima su se obratili i saborski zastupnik Tomislav Tolušić, župan Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i ravnateljica Mihaela Kulej.

U okviru projekta Integrirani razvojni program Virovitice „5 do 12 za Dvorac“, koji se provodio u razdoblju od kolovoza 2016. do kolovoza 2019. godine, obnovljen je Dvorac Pejačević u kojemu je smješten Gradski muzej Virovitica. Gradskom parku vraćen je perivojni izgled, posađena su nova stabla, grmlje i ukrasno raslinje, uređene su šetnice u parku, kao i šetnica pored Gimnazije Petra Preradovića koju krasi nova, moderna fontana, a postavljeni su i drveni mostovi od kojih svaki ima svoju priču vezanu uz Viroviticu. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 81.500.000,00 kuna od kojih su bespovratna sredstva u iznosu od 66.659.100,04 kuna.

Muzej je osnovan 1953. godine kao zavičajni muzej te je od početka smješten u Dvorcu Pejačević  sagrađenom početkom 19. stoljeća koji je nakon trogodišnjih radova u okviru integriranog projekta „5 do 12 za Dvorac“ obnovljen, a revitaliziran je i uređen Gradski park te šetnica ispred Gimnazije Petra Preradovića.

U novoobnovljenom Dvorcu Pejačević novim pristupom prezentaciji i interpretaciji povijesne, kulturne i prirodne baštine virovitičkog kraja na suvremen i kreativan način uređeni su stalni postavi Muzeja i to u dvije tematske cjeline: „Drveno doba“ i „Povijest grada i Dvorca“. Stalni postav je velikim dijelom interaktivan te će, s više od 1500 izložaka, s više od 2 sata multimedijskih sadržaja, animacija, igara, filmova, glazbe, biti zanimljiv svim posjetiteljima, a posebno djeci.
 

Pisane vijesti