Otvorene jubilarne 50. Varaždinske barokne večeri

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Koncertom Varaždinskog komornog orkestra pod umjetničkim vodstvom violinistice Latice Honda Rosenberg otvorene su podno bedema varaždinskog Starog grada jubilarne 50. Varaždinske barokne večeri u petak, 18. rujna 2020. godine.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na otvorenju kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u pratnji posebne savjetnice Ive Hraste Sočo.
 
Uoči svečanog otvorenja ministrica je istaknula kako je ovo velika obljetnica i dodala kako su Barkone večeri jedan od prvih europskih festivala posvećenih isključivo ranoj, odnosno baroknoj glazbi i na takav način doprinijele promociji glazbe tog razdoblja u Hrvatskoj  i šire. Prisjetila se i utemeljitelja, umjetničkih ravnatelja i velikih umjetnika koji su stvarali ovaj festival.
 
Na svečanom otvorenju Varaždinski komorni orkestar izveo je Bachov Brandenburški koncert br 3., Vivaldijeva Četiri godišnja doba i Telemannovu uvertiru-suitu La Bizzare, a hrvatsku himnu otpjevala je sopranistica Lana Kos.
 
Manifestacija već pedeset godina u hrvatskoj baroknoj prijestolnici objedinjuje i prezentira najbogatije i najopsežnije sačuvanu baroknu baštinu: glazbenu, arhitektonsku, hortikulturnu, likovnu, književnu, obrazovnu.
 
Tijekom deset festivalskih dana, od 18. do 27. rujna 2020. godine, održat će se jedanaest koncerata u Varaždinu te ukupno pet koncerata u Križevcima, Prelogu, Ludbregu, Belcui Varaždinskim Toplicama.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica