Otvorena Riznica Međimurja – Muzej nematerijalne baštine u Čakovcu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Konzervatorski odjel u Varaždinu


9. srpnja 2021. - U okviru projekta Revitalizacija i rekonstrukcija fortifikacije Starog grada u Čakovcu, fortifikacijski sustav oko dvorca Stari grad u Čakovcu čija povijest seže do 13. stoljeća, obnovljen je u Muzej nematerijalne baštine.

Svečanosti otvorenja Riznice Međimurja, koja među ostalim kulturnim i umjetničkim bogatstvom prezentira i Međimursku popevku, koja se nalazi na UNESCO-ovom popisu nematerijalne kulturne baštine, prisustvovala je i izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, pročelnice Konzervatorskog odjela u Varaždinu dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga.

Projekt je financiran sredstvima EU fondova i Međimurske županije, a u proces realizacije od samog početka bilo je uključeno Ministarstvo kulture i medija, Konzervatorski odjel u Varaždinu, od izrade projektne dokumentacije do cjelovitog praćenja svih radova revitalizacije i rekonstrukcije kroz konzervatorski nadzor.

Realizacija ovog projekta veliki je iskorak u očuvanju bogate kulturno-povijesne baštine Međimurja i cijele sjeverozapadne Hrvatske. Stavljanjem u muzejsku funkciju obnovljenog renesansnog fortifikacijskog sklopa pridonosi razumijevanju važnosti očuvanja baštine i obogaćenju kulturne i turističke ponude.

Muzejski postav na atraktivan način, uz korištenje moderne tehnologije (hologrami, multimedijski efekti, 3D mapping) predstavlja devet muzejskih jedinica (demografija, školstvo, jezik i glazba, ples i glazbeni sastavi, zanati vezani uz nematerijalnu baštinu, međimurski mitovi i legende, zatvorenici u fortifikaciji kroz povijesna razdoblja, progon vještica u Međimurju i obrambeni sustav). 


Foto: HINA

Foto: HINA

Foto: HINA
 



Pisane vijesti