Otvorena obnovljena Kneževa palača u Zadru

Otvarajući obnovljenu Kneževu palaču u Zadru u petak, 10. veljače 2017. godine, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je kako je „riječ o projektu koji je iznjedren zajedničkim angažmanom svih institucija i vođen željom da na Poluotoku, u povijesnome središtu grada, Kneževa palača bude ponovno mjesto na kojemu će svi koji dolaze u Zadar moći gledati izložbe, slušati koncerte, unaprjeđivati našu kulturu i davati sadržaj oplemenjen najboljim što Hrvatska, Europa i svijet imaju“.

FOTO: HINA

      „Zadar je veliki povijesni grad s izuzetnom kulturom, tradicijom, doprinosom hrvatskomu identitetu, našoj kulturnoj baštini. Nažalost, tijekom Domovinskoga rata, između ostaloga, stradala je i Kneževa palača.

      Bili su potrebni veliki napori gradskih vlasti da se ona obnovi, da se pokrene obnova, a posljednjih godina, zahvaljujući projektu koji je velikim dijelom financiran novcem strukturnih fondova Europske unije, od gotovo 38 milijuna kuna, uz doprinos dodatnih osam milijuna kuna Ministarstva kulture, sredstava Grada Zadra, angažmanom Zadarske razvojne agencije, doprinosom Turističke zajednice, Narodnoga muzeja i Sveučilišta, svi zajedno večeras imamo čast svjedočiti otvorenju ove bogate palače, koja je dom brojnim kulturnim aktivnostima Grada Zadra i na taj način oplemeniti scenu ovoga prekrasnog povijesnog grada“, naglasio je predsjednik Vlade .

      Dodao je kako uz podršku Vlade, osobito ministrica Gabrijele Žalac i Nine Obuljen Koržinek, nakon Kneževe palače slijedi obnova Providurove palače.

FOTO: HINA

      Projekt „Obnova i turistička valorizacija kulturnopovijesnoga kompleksa Kneževe palače“ započet je 2. listopada 2014. godine s ciljem stvaranja novoga, prepoznatljivog, integriranog kulturno-turističkog proizvoda Zadra putem obnove i turističke valorizacije.

      Kneževa palača, spomenik kulture iz 13. stoljeća u čijim su temeljima arheološki istraživački radovi otkrili dijelove zgrade iz rimskoga i kasnoantičkoga razdoblja, prostire se na 2000 četvornih metara.

      Za vrijeme Domovinskoga rata Kneževu palaču pogodilo je osam projektila velikoga kalibra, koji su prouzrokovali velika oštećenja i narušili statiku same građevine.
 
FOTO: HINA

      Bogati program otvorenja počeo je 10. veljače i trajat će sve do 21. veljače 2017. godine, a posjetitelji će moći razgledati izložbu „Šest salonskih priča“, koja govori o šest povijesnih razdoblja grada Zadra što obuhvaćaju tragove, segmente, kamenčiće povijesnoga mozaika grada Zadra.
      U izložbenim dvoranama predstavljen je „Kabinet čuda“, koji vodi duboko u prošlost i prapočetak muzeja, na prvome katu prikazivat će se projekcije na temu kulturnopovijesnoga života grada Zadra.

      U maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače posjetitelji će moći pogledati izložbu „Godine stradanja“ s projekcijom filma „Zadar nije za dar“.
      Narodni muzej Zadar organizira bogat edukativni program, radionice uz vodstva na temu „Priče prošlosti“, „Mali kabineti čuda“, kao i prezentaciju izrade filigranskoga nakita. Održavat će se i igraonice s muzejskim didaktičkim materijalima tijekom cijeloga radnog vremena Kneževe palače.
 
FOTO: HINA

      Govoreći o projektu obnove Kneževe palače, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek rekla je da je najljepše vidjeti u kolikome su broju Zadrani došli na otvorenje, očito željni da se palača napokon vrati njima i njihovu gradu.

      „Mogu se samo nadati da će ovoj prostor živjeti onako kako je zamišljen, i kao izložbeni prostor i kao turistička destinacija, a što je najvažnije ‒ kao prostor u kojemu će Zadrani sudjelovati u kulturi i umjetnosti“, dodala je ministrica kulture. (MK/Hina)
 
      www.knezeva.hr
 
FOTO: HINA



 
                            
 
 
    


 


Pisane vijesti