Otvorena nova zgrada Osnovne škole Marina Getaldića u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Grad Dubrovnik i DNŽ

15. rujna 2023. godine, Dubrovnik - Izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je novu zgradu Osnovne škole Marina Getaldića čija je realizacija vođena s ciljem vraćanja života u povijesnu jezgru unutar gradskih zidina, što je u skladu s aktivnostima Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a. Ovo vrijedno ulaganje u kapacitete školskog odgoja i obrazovanja sufinancirano je donacijom Zaklade Caboga Stiftung u iznosu 2,5 milijuna eura, a realizirano je u suradnji Grada Dubrovnika s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske, odnosno njegovim Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku.

Čestitavši svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog vrijednog projekta, ministrica je posebno zahvalila donatorima i izrazila zadovoljstvo ostvarenim suživotom obnovljene baštine i najmlađih naraštaja. Dosta se govorilo o vrijednosti ove palače kao spomenika, međutim ono što mi znamo je činjenica da, ako nema života i ako je spomenik sam sebi svrha ili funkcija, da ga se ne može očuvati," naglasila je ministrica. Dodala je da se spomenik može  očuvati samo na način da ga se privede svrsi, da u njemu netko živi, stvara ili djeluje i kao takav nastavi živjeti s onim baštinicima koji taj spomenik koriste. Zaključila je da zasigurno nema veće sreće nego kada se jedna ovakva palača obnovi za potrebe škole.

Ministrica je podsjetila na politiku Vlade vezano uz ulaganje u obrazovanje i posebno obrazovnu infrastrukturu. Stoga se i otvaranje ove škole, iako financirane privatnom donacijom, uklapa u šira nastojanja Vlade Republike Hrvatske da novčanim ulaganjima u sve dijelove obrazovnog procesa pridonese kvalitetnijem obrazovanju učenika, boljim obrazovnim rezultatima i proširenjem nastavne ponude koja uzima u obzir postignuća digitalne tehnologije, potrebe i interese današnjih generacija učenika.

Vlada Republike Hrvatske u idućim će godinama putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i Višegodišnjeg financijskog okvira uložiti više od milijardu eura u infrastrukturu osnovnih i srednjih škola kako bi se omogućilo jednosmjensku nastavu u svim školama u Republici Hrvatskoj. Podsjetila je da je u mandatu ove Vlade osiguran i besplatni prijevoz, besplatni školski obrok i besplatni udžbenici za sve učenike.

Novi objekt Osnovne škole Marina Getaldića smješten je u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana, koju je za potrebe organiziranja osnovne škole Gradu Dubrovniku na korištenje ustupila Dubrovačka biskupija. Obnova palače vođena je dvojakim nastojanjem – očuvanjem prepoznatljivog baroknog izgleda u kojem su integrirane ranije renesansne strukture te prilagodbom novim standardima i potrebama školske namjene. Budući da svako pojedinačno kulturno dobro zahtijeva specifičan pristup, izradi projektne dokumentacije prethodio je proces interdisciplinarnog istraživanja i dokumentiranja svih sastavnica koje su ujedno i nositelji vrijednosti ove slojevite građevine na predjelu Pustijerna.

Radove na obnovi, adaptaciji i uređenju Osnovne škole Marina Getaldića na dvije lokacije izvela je tvrtka Alfaplan građenje d.o.o., dok je za radove nadzora bila zadužena tvrtka Struktura projekt.

 

Pisane vijesti