Otvorena „Kuća kaštela“ središte virtualnog umrežavanja istarskih i sjevernojadranskih kaštela

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Istarska županija 

22. srpnja 2022. -  Momjan - Svečanom obilježavanju završetka projekta „Kuće kaštela – Casa dei castelli“ u Momjanu, čiji je osnovni cilj umrežavanje istarskih i sjevernojadranskih kaštela radi prezentacije bogate kulturne baštine i doprinosa održivom razvoju lokalne zajednice, prisustvovao je izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec.
 
Čestitajući na entuzijazmu i angažmanu svih uključenih u realizaciju ovog projekta, ravnatelj Petrinec je istaknuo kako je taj centar još jedan u nizu primjera kojim dokazujemo kako spomenici kulture mogu postati važan element razvoja općina, gradova i županija. Dodao je kako kreativno osmišljen projekt „Kuće kaštela“ pokazuje koliko smo svjesni suvremenih trendova i vizionarski talentirani za oplemenjivanje i revitalizaciju tog blaga. Izrazio je zadovoljstvo što se u svim projektima zaštite i obnove kaštela surađuje s konzervatorima Ministarstva kulture i medija te što je Konzervatorski odjel u Puli uključen u obnovu i izradu dokumentacije svih istarskih kaštela koji su multimedijalno prezentirani. Podsjetivši i na nedavno obnovljenu tvrđavu Svetoga Ivana u Šibeniku, Petrinec je istaknuo kako takvim primjerima revitalizacije svjedočimo koliko se isplati ulaganje u kulturnu baštinu.
 
Uz ravnatelja Uprave prigodnim govorom obratili su se istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin te voditelj projekta „Kuća kaštela“ pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica.
 
Projekt Istarske županije i Grada Buje, „Kuća kaštela“ je zamišljena kao središte virtualnog umrežavanja svih istarskih kaštela, realiziran i uz financijsku potporu Europske unije putem programa Italija -  Hrvatska u okviru projekta „Take it slow“.  Konzervatorski odjel u Puli Ministarstva kulture i medija uključen je od samog početka u realizaciju projekta, nadzorom radova na samom objektu i stručnim doprinosom na radionicama koje su se odvijale kao prateći sadržaj, te u obnovu i izradu dokumentacije svih istarskih kaštela na terenu. Ministarstvo kontinuirano sufinancira obnovu Istarskih kaštela, koji se sustavno provodi posljednjih dvadesetak godina.
 

Pisane vijesti