Otvorena izložba „TransCultAA istraživanja u Strossmayerovoj galeriji“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je završnu izložbu HERA projekta TransCultAA istraživanja u utorak, 24. rujna 2019. godine u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Pozdravivši okupljene, ministrica je istaknula vrijednost projekta koji, iako je regionalnog karaktera, ima daleko širu međunarodnu rezonanciju jer se objektivno i znanstveno utemeljeno bavi jednim od najtamnijih područja povijesti 20. stoljeća, pitanjem otuđivanja, krađe, translokacije, konfiskacije i nacionalizacije privatne imovine, poglavito umjetnina u razdobljima nakon Prvoga i Drugog svjetskog rata.

„U travnju 2019. godine započela je suradnja između Ministarstva kulture i stručnjaka Strossmayerove galerije na analizi, znanstveno-stručnoj obradi i digitalizaciji izvornog sadržaja većeg broja dokumentacijskih zbirki pohranjenih u Ministarstvu koje su deklasificirane i otvorene za javnost“ dodala je ministrica govoreći o kontinuitetu rada Vlade RH i Ministarstva kulture u smjeru otvaranja i osiguranja dostupnosti arhivskog gradiva i zaštićenih zbirki za stručnu, ali i široku javnost, podsjetivši kako je u mandatu ove Vlade donesen Zakon o arhivima koji to i omogućuje. 
 
Uputivši zahvale i čestitke na angažiranosti i predanosti svim istraživačima iz četiriju zemalja, ministrica je izrazila uvjerenje kako će rezultati istraživanja poput TransCultAA, kao i otvaranje arhivskog gradiva i njegova stručna obrada poslužiti kao polazište za nova istraživanja provenijencije umjetnina, njihova legalnog i ilegalnog kretanja te mogućeg povrata zakonitim vlasnicima.

Zahvaljujući prijateljima iz Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije, kao i hrvatskim istraživačima, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Velimir Neidhardt istaknuo je izložbu kao poseban događaj u kojemu posjetitelji mogu uživati, ali i vidjeti da slika nije samo fizičko tijelo koje nas očarava i nadahnjuje nego ujedno steći i uvid u to kako je „njezina povijest, njezina anima prolazila kroz vremena, gdje je bila, kako su s njom postupali, tko ju je zloupotrebljavao ili pazio“.

Izložbom „TransCultAA istraživanja u Strossmayerovoj galeriji“ prezentiraju se rezultati trogodišnjih znanstvenih istraživanja provođenih u međunarodnom ozračju projekta Transfer kulturnih dobara u regiji Alpe Jadran tijekom 20. stoljeća / Transfer of Cultural Objects in the Alpe Adria Region in the 20th Century (TransCultAA), na kojemu su surađivali istraživački timovi iz četiriju zemalja (Njemačka, Italija, Slovenija, Hrvatska, uz pridružene partnere iz Austrije). Projekt je financiran u okviru programa HERA (Humanities in the European Research Area) na natječaju Uses of the Past 2016-2019.
 
Njome su predstavljeni odabrani primjeri istraživanja okolnosti nabave i provenijencije umjetnina iz zbirnoga fonda Strossmayerove galerije za koje su zabilježeni transferi (vlasništva) tijekom 20. stoljeća. Uz rezultate povijesno-umjetničke obrade tih umjetnina, kao integralni dio spoznaja prezentirani su i neobjavljeni pisani i slikovni arhivski izvori, aukcijski katalozi te materijalni tragovi na umjetninama koji zorno predočavaju njihovu povijest, ponajviše tijekom turbulentnoga 20. stoljeća.
 
Izložbu koja će biti otvorena do 27. listopada 2019. godine autorski potpisuju dr. sc. Ljerka Dulibić, dr. sc. Iva Pasini Tržec, Ivan Ferenčak i Bartol Fabijanić.

Pisane vijesti