Otvorena izložba „Sveti Jere na Marjanu – kultura renesanse u Dalmaciji u znaku sv. Jeronima“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: Zoran Alajbeg


29. travnja 2021. – U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu otvorena je izložba „Sveti Jere na Marjanu – kultura renesanse u Dalmaciji u znaku sv. Jeronima“ kao kruna nacionalne proslave 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima, sveca čiji je kult raširen u cijeloj Hrvatskoj, a posebice u Dalmaciji.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. sc. Ante Nazor pozdravio je okupljene u ime ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek te istaknuo kako  izložba ukazuje na ukorijenjenost štovanja sv. Jeronima kao i na bogatstvo ikonografskih prikaza svetca u Hrvatskoj kao neizostavni dio ukupne hrvatske baštine.

Naglasio je i kako u Godini čitanja valja posebno istaknuti svetog Jeronima kao zaštitnika prevoditelja, njegovo učenjačko djelovanje te sveobuhvatni znanstveni, spisateljski i prevodilački rad.

Autor Josip Belamarić je pojasnio da izložbu čine skulpture i reljefi s prikazom sv. Jere iz nekoliko zbirki iz Splita, Trogira, Hvara, Dubrovnika i Zadra. Uz skulpture i reljefe izložene su i knjige, slike i kalež iz Riznice splitske katedrale kao i Alešijev reljef sv. Jere.

Okupljenima su obratili župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, Splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić i ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Miroslav Katić.

Izložbom je predstavljen niz vrijednih umjetnina, od kojih neke ulaze među najvažnije primjere svoje vrste u hrvatskoj spomeničkoj baštini renesansnog doba, poput djela renesansnih umjetnika Nikole Firentinca, Andrije Alešija, Tripuna Bokanića i drugih, a kojima se žele prikazati putevi kojima se kult sv. Jeronima širio u Dalmaciji, osobito od konca 14. stoljeća. Izložbu je moguće posjetiti do 30. lipnja 2021. godine. Deplijan izložbe preuzmite na poveznici.
 

Pisane vijesti