Otvorena izložba "Suvremeni hrvatski nakit“ u Mađarskoj

U ponedjeljak, 8. ožujka 2010. godine u sklopu Mjeseca hrvatske kulture pod pokroviteljstvom VRH u Budimpešti, otvorena je izložba Ministarstva kulture RH "Suvremeni hrvatski nakit“ u Županiji Bekes, u Kazalištu Jokai u Bekescsabi.

Izložbu je otvorio veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj g. Ivan Bandić, pri čemu je istaknuo da je izrada nakita postala posebna grana umjetnosti u Hrvatskoj, te da se u djelima pojavljuju motivi znamenitih likovnih umjetnika. U pozdravnim riječima veleposlanik je istaknuo da je nakit izložen u Békéscsabi već pobrao uspjeh u brojnim državama Europe. U ovoj godini, izložba Suvremeni hrvatski nakit je predstavljena i u Pečuhu, u Kući Civilinih udruga, te u Gradskoj galeriji u Baji, čime je uistinu lijepo predstavljena Republika Hrvatska u Republici Mađarskoj.
 

   
Izloženi radovi, spoj nacionalne baštine i modernih oblika s neobičnim kombinacijama različitih materijala i motiva, pobudili su veliki interes u Bekescsabi. Otvorenje izložbe izazvalo je i veliki interes medija, prisustvovale su tri TV kuće i 10-tak novinara koji prate kulturu. Prilikom otvaranja, direktor kazališta Péter Fekete je izjavio za novinare kako je ova izložba namijenjena ne samo ženama već i muškarcima jer prikazuje kakav nakit mogu kupovati pripadnici jačeg spola slabijem spolu.


Najave