Otvorena izložba Lica gladi Etnografskog muzeja u Zagrebu i Instituta za etnologiju i folkloristiku

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Etnografski muzej u Zagrebu 

22. rujna 2022. – Etnografski muzej u Zagrebu u zajedničkoj je organizaciji s Institutom za etnologiju i folkloristiku, postavio izložbu „Lica gladi“ koja ujedno predstavlja i početak provedbe vrijednog projekta koji u ovim izazovnim vremenima potiče na promišljanje problematike gladi u nekoliko aspekata, ne samo kao socijalnog pitanja već i društvenog, dotičući se teme poremećaja u prehrani te važnosti pripreme uravnoteženih obroka za sve dobne skupine, osobito djece i mladih.
 
Izložbu je otvorila izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za arhive, muzeje i knjižnice Anuška Deranja Crnokić izrazivši podršku Ministarstva kulture i medija ovome projektu koji se prije svega bavi važnom temom, ali i doprinosi razvoju inovativnih muzejskih praksi, stvarajući aktivnosti usmjerene publici različitih uzrasta, društvenih i socijalnih skupina.
 
Okupljene su pozdravili i ravnateljica Etnografskog muzeja Zagreb dr. sc. Goranka Horjan,  zamjenik ravnateljice Instituta za etnologiju i folkloristiku dr. sc. Tvrtko Zebec te zamjenica ravnatelja Klinike za psihijatriju Sv. Ivan Zelina prim. dr. sc. Majda Grah, a izložbu su kao i projekt predstavile njihove autorice kustosica Etnografskog muzeja dr. sc. Tanja Kocković Zaborski i dr. sc. Melanija Belaj iz Instituta za etnologiju i folkloristiku.
 
Uz izložbu će se ciljem podizanja svijesti društva o navedenoj problematici, održati i niz edukativnih aktivnosti, poput radionica u suradnji s Dnevnom bolnicom za poremećaje prehrane, znanstvenih i stručnih predavanja, radionica o zdravoj hrani za djecu i odrasle, predstavljanja lokalnih kuhinja i drugih. 
 
Više: https://emz.hr/izlozbe/izlozba-etnografskog-muzeja-i-instituta-za-etnologiju-i-folkloristiku-lica-gladi/
 

Pisane vijesti