Otvoren novi stalni postav u obnovljenoj zgradi Muzeja Cetinske krajine u Sinju

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Muzej Cetinske krajine 

16. travnja 2021. – U povodu 65. obljetnice otvoren je novi postav Muzeja Cetinske krajine u obnovljenoj zgradi Palacina u Sinju. Obnova je realizirana u okviru projekta „Sinj u sridu“ sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
Govoreći o važnosti kulturno-povijesnog bogatstva cetinskog kraja, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak istaknuo je kako obnova kulturnih ustanova s ciljem očuvanja i prezentacije naše nacionalne baštine pridonosi razvoju i unapređenju lokalnih zajednica te njihovom boljem pozicioniranju na karti kulturnih i turističkih putova. Dodao je kako će ova suvremena muzeološka prezentacija pridonijeti valorizaciji i promicanju nacionalne kulturne baštine, pogotovo u razdoblju pandemije kada trebamo osmisliti i dijeliti nove prakse i inovativna rješenja poput nove aplikacije - memoryigre s motivima iz novog postava Muzeja. 
 
Rekonstrukcija, obnova i opremanje zgrade Muzeja i njegovog dvorišta realizirane su u okviru integriranog projekta „Sinj u sridu“ – projekta obnove i uređenja jedinstvene kulturne baštine Sinja koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Cjeloviti muzejski postav predstavlja kronološki, sociološki i antropološki uvid u život cetinskog kraja i njegova čovjeka te iznova potvrđuje neprocjenjivi potencijal baštine koju naši muzeji posjeduju i o kojoj skrbe. Od utemeljenja Muzej je smješten u spomeničkom objektu Palacine koja je dio povijesnog sklopa s obližnjom tvrđavom Kamičak. Cijeli kompleks izgrađen je početkom 18. stoljeća i zaštićeno je kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. 
 
Muzej Cetinske krajine – Sinj središnje je mjesto istraživanja i prezentiranja bogate kulturno-povijesne baštine Sinja i Cetinske krajine.Pisane vijesti