Otvoren jubilarni 40. Tjedan suvremenog plesa

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Tjedan suvremenog plesa i MKM

12. lipnja 2023. – Jubilarno 40. izdanje Tjedna suvremenog plesa, jednog od najvećih festivala u ovom dijelu Europe, otvoreno je u Zagrebačkom kazalištu mladih predstavom Omma međunarodno priznatog koreografa Josefa Nadja koji u predstavi traga za podrijetlom plesa i pokušava dokazati hipotezu da se ples razvija istovremeno s ljudskošću. 

Na svečanosti otvorenja, uz osnivačicu i voditeljicu Tjedna suvremenog plesa Mirnu Žagar, okupljenima su se obratile i pročelnica za kulturu grada Zagreba Emina Višnić i ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek. 

Ministrica je posebno istaknula veliki ponos što danas možemo govoriti o bogatoj tradiciji suvremenog plesa čemu je veliki doprinos dao upravo Tjedan suvremenog plesa – inspirirajući plesne umjetnike i dajući im uvid u vrhunce svjetske plesne produkcije, ali i odgajajući publiku. Ministrica je podsjetila da je na inicijativu tadašnjeg Ministarstva kulture prije deset godina osnovan Odsjek plesa na Akademiji dramske umjetnosti čime je po prvi put omogućeno visoko obrazovanje za plesne umjetnike i koreografe što je značajno doprinijelo afirmaciji profesije.
 
„Svjesni potrebe za dodatnom podrškom financiranja umjetnika koji se bave suvremenim plesom, prošle smo godine pokrenuli novi javni poziv za poticanje suvremenog plesa i pokreta namijenjenog izravno plesnim umjetnicima, a koji ćemo objavljivati i ubuduće svake godine“, naglasila je ministrica te još jednom čestitala na entuzijazmu i predanom radu cijelom organizacijskom timu Tjedna suvremenog plesa kojeg će Ministarstvo nastaviti podupirati i osnaživati.
 
Program otvorenja nastavljen je u Zagrebačkom plesnom centru izvedbom predstave Agenda u koreografiji Simone Aughterlony i Saše Božića te uz sudjelovanje plesača iz Hrvatske, Njemačke, Belgije i Švicarske nastaloj u koprodukciji kazališne grupe de facto, Zagrebačkog plesnog centra i Tjedna suvremenog plesa.
 
Podsjećamo, ovaj međunarodni festival suvremenog plesa i pokreta s jednom je od najduljih tradicija u Europi, a tijekom četiri desetljeća postojanja predstavio je preko tisuću svjetski afirmiranih autora te producirao mnoge radove hrvatskih plesnih umjetnika.

Zahvaljujući kontinuitetu svog trajanja festival je pridonio decentralizaciji i popularizaciji hrvatske plesne scene uspostavljajući mreže suradnji u zemlji i inozemstvu, a kroz festivalske inicijative razvile su se nove profesije poput plesne dramaturgije, plesne produkcije i plesne publicistike. 
 
Festivalski program Tjedna suvremenog plesa završava 16. lipnja predstavom Sinsonte, alegorijskom pričom pretočenom u ples, kroz koju slovenska plesna umjetnica Urša Centa i španjolski koreograf Jani Moder, kroz formu flamenco plesa istražuju doživljaj tijela u letu. Predstava je nastavak njihovog zajedničkog rada na projektu Historias de Pájaros (Priče o pticama).
 
Više o programu na poveznici:
https://danceweekfestival.com/program/

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica