Otvoren Interliber

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić na Zagrebačkom je velesajmu otvorio 32. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, 5. sajam glazbe i multimedija, te 34. Hrvatski salon inovacija Inova.

Otvarajući sajmove ministar Biškupić je ocijenio kako je uloga knjige primarna u razvoju modernoga društva te dodao kako Ministarstvo kulture svojom potporom sudjeluje u cijelom lancu nastanka knjige i njezine distribucije do čitatelja.Interliber je najveći i najstariji kultni domaći sajam knjiga, kazao je Biškupić dodavši kako Ministarstvo osim financijske potpore nastoji preko zemlje partnera Interlibera surađivati sa susjednim zemljama.

Podsjetio je i na važnu ulogu Hrvatske matice iseljenika koja, kako je rekao, posebno njeguje čuvanje hrvatske riječi.

Interliber nas uvodi u svijet novih naslova i izdanja knjiga napomenuo je dodavši kako bi valjalo voditi računa i o digitalnoj tehnologiji koja omogućuje bržu i širu dostupnost knjige publici.

Direktorica Zagrebačkog Velesajma Mirela Bartolec podsjetila je kako Velesajam ove godine obilježava 100. obljetnicu postojanja te napomenula kako ove godine na Interliberu sudjeluje 290 izlagača iz 9 zemalja.

Ove godine izlagači imaju na raspolaganju 15.700 četvornih metara prostora, rekla je, dodavši kako je 1989. godine na Interliberu zajedno s HAZU za najbolje znanstveno djelo utemeljena Nagrada Josip Juraj Strossmayer.

Napomenula je kako će u 6. paviljonu ZV-a tijekom sajma biti postavljena izložba nagrađenih djela.

Na 3. sajmu glazbe i multimedija obogaćenom sajmom plesa, nastupit će 83 izlagača iz 18 zemalja, a na sajmu Inove 210 izlagača iz 8 zemalja, kazala je te najavila i dodjelu nagrade Nikola Tesla za najbolju hrvatsku inovaciju.

Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH a sajam INOVE pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber održava se od 11. do 15. studenog. (Hina)
 

Najave