Otvoren Festival povijesti Kliofest 2022.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
© Youtube kanal Kliofest

17. svibnja 2022. – Deveto izdanje Festivala povijesti Kliofest otvoreno je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu gdje će uz Knjižnicu Bogdana Ogrizovića, Hrvatskom državnom arhivu te na nekoliko lokacija diljem zemlje do 20. svibnja biti održan raznolik program i predstavljena aktualna domaća i inozemna historiografska produkcija.

Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek načelnica Sektora za arhivsku, knjižničnu i muzejsku djelatnost Jelena Glavić-Perčin prisustvovala je otvorenju Festivala na kojemu se okupljenima pozdravnim riječima obratila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Ivanka Stričević, dok je program ovogodišnjeg izdanja Kliofesta predstavio profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Damir Agičić.
 
Otvorenje Festivala znakovito je bilo posvećeno mladima, od zanimljive teme „Povijest feat. generacija Z“ i projekta „Od Senja do zvijezda“ kojeg su predstavili mladi povjesničari Zrinka Blažević, Ana Kadović, Tihana Kušter te Luka Jakopčić. Prvi se dan nastavio paralelnim predavanjima i predstavljanjima knjiga među kojima među ostalim ističemo „Kratku povijest Hrvata u Mađarskoj“, u izdanju Croatica Budapest koju su poredstavili Dinko Šokčević, Željko Holjevac i Robert Skenderović.
 
U četiri dana održavanja Kliofest će okupiti povjesničare i ostale stručnjake humanističkih znanosti na nizu okruglih stolova i tribina, publici će biti predstavljeno gotovo 40 novih historiografskih izdanja te brojne druge knjige, a na sajmu knjiga domaćih nakladnika s područja povijesti i društveno-humanističkih znanosti u auli NSK će biti moguće istražiti literaturu i nabaviti knjige po promotivnim cijenama. U popratnom programu moguće je razgledati pet tematskih izložbi, a za one natjecateljskog duha tu su dva povjesničarska pub-kviza. Festival će završiti u petak 20. svibnja tradicionalnom dodjelom nagrada povjesničarima u nekoliko kategorija za doprinos historiografiji.

Više u programu: https://www.kliofest.hr/2022/05/09/kliofest-2022-najava-i-program/   
 

Pisane vijesti