Otvoren drugi krug poziva za financijske potpore Fonda kulturne solidarnosti

Slika /slike/fotogalerija/2020godina/ECF Culture of Solidarity fund.jpg

Europska kulturna zaklada otvorila je drugi krug poziva za prijave na Fond kulturne solidarnosti kojim se pruža financijska potpora velikim i manjim europskim kulturnim inicijativama.

© 2020 European Cultural Foundation

Kao odgovor na globalnu krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa Europska kulturna zaklada (European Cultural Foundation) je u suradnji s drugim zakladama osnovala Fond kulturne solidarnosti (Culture of Solidarity Fund) putem kojega će podržavati manje i veće kulturne inicijative koje u aktualnom trenutku jačaju europsku solidarnost i ideju Europe kao zajedničkog javnog prostora.

Fond se zasniva na ideji da aktualna kriza može biti snažan europski trenutak za zajedništvo, suradnju i solidarnost, a uzima u obzir i da je velik dio dosadašnjih mjera s ciljem ublažavanja posljedica krize za kulturni i kreativni sektor donesen na nacionalnim razinama, ne uzimajući nužno u obzir jačanje paneuropske kulture solidarnosti.

Prvi krug poziva na prijave bio je otvoren do 27. travnja 2020. godine, a projekte koji su ostvarili potporu u prvom krugu pronađite na poveznici.
 
Drugi krug poziva otvoren je s rokom 14. srpnja 2020. u 13:00 h (CET).

Dostupni su iznosi potpore u tri kategorije:
  • do 12.500 EUR
  • 12.500 – 25.000 EUR
  • 25.000 – 40.000 EUR

Uoči drugog kruga poziva uz smjernice su objavljena i učestalo postavljana pitanja:
O očekivanim projektnim prijedlozima:
Prijave na pozive Fonda otvorene su za pojedince, kolektive i organizacije svih sektora te civilnog društva, čije predložene inicijative i ideje:
  • čuvaju i jačaju europsku kulturu solidarnosti kao ključni element u osiguravanju da Europa ostane prostor otvoren i pristupačan svima;
  • promišljaju kako i ubuduće učiniti dostupnima kulturne doživljaje i interakciju među ljudima diljem Europe, osobito nakon razdoblja introspekcije uzorkovanog društvenim distanciranjem i nacionalnim kriznim mjerama;
  • zamišljaju, demonstriraju i pripremaju podlogu za obnovu Europe tijekom i nakon krize s kulturom kao pokretačem.

Posebna pozornost posvetit će se:
(1) prijedlozima iz regija u kojima je zasad izostala krizna potpora kulturnom i kreativnom sektoru ili je ona bila minimalna;
(2) prijedlozima s iskazanom jasnom vizijom raznolikosti, jednakosti i uključenosti;
(3) prijedlozima koji osvješćuju sigurno korištenje digitalnih alata i platformi te promiču alternative tržišno orijentiranim, uglavnom izvaneuropskim platformama koje nose potencijal širenja lažnih vijesti;
(4) prijedlozima koji osvješćuju globalne probleme ekološke održivosti i pravedne klimatske politike, osobito po pitanju CO2 neutralne budućnosti za mobilnost u kulturi.
 
Pri evaluaciji će se voditi računa o (1) relevantnosti predložene inicijative za općenite teme i fokus Fonda, (2) potencijalu provedbe te (3) učinku na predstavljene izazove i uključenu zajednicu.
 
Potrebna dokumentacija i postupak prijave dostupni su na poveznici.

Pisane vijesti