Otvoren 54. Tjedan kajkavske kulture

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, prisustvovala je otvorenju Tjedna kajkavske kulture u nedjelju, 8. rujna 2019. godine u Krapini. 

U okviru tradicionalne manifestacije Tjedna kajkavske kulture, koja se ove godine održava od 8. do 14. rujna, održava se i 54. Festival kajkavskih popevki s bogatim kulturno-umjetničkim programom te raznolikim zabavnim, sportskim i drugim prigodnim sadržajima.

Ministrica je istaknula kako je Tjedan kajkavske kulture naslanjajući na bogato i živo kajkavsko kulturno naslijeđe tijekom više od pola stoljeća postao mjestom stvaranja, susreta i ideja temeljenih na suodnosu tradicije i modernosti, lokalnog i nacionalnog. Dodala je kako manifestacija danas zauzima vodeće mjesto u očuvanju kajkavske kulturne baštine i poticanju suvremenog stvaralaštva na njezinu tragu što je rezultat višegodišnjih nastojanja profesionalaca i entuzijasta.

Istaknuvši idejnu poveznicu svega što će se odvijati ovih dana poput pitanja zavičajnosti, dijalekta, jezika, glazbene baštine i tradicijske kulture te njihov odnos prema kulturnom standardu, ministrica je naglasila da su pitanja poticajna i za promišljanja hrvatskog kulturnog identiteta u širem europskom kontekstu.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je Tjedan kajkavske kulture kao poseban tjedan u životu Grada Krapine te izrazio zadovoljstvo što i ove godine u programu sudjeluje veliki broj najmlađih jer je to jamstvo da će se kultura i tradicija kajkavskog kraja održati.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je potrebu čuvanja tradicije "kaj" te dodao da je to ostavština koju moramo prenijeti na mlađe naraštaje.

>>> Tjedan kajkavske kulture

 

Pisane vijesti