Otvoren 5. Zagreb Book Festival

  • Slika /arhiva/FOTOGALERIJA/FOTO 2019/205. Zagreb Book Festival/HN20190520144347.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

foto HINA/ Edvard Šušak
Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak otvorio je peto izdanje međunarodnog književnog festivala Zagreb Book Festival u ponedjeljak, 20. svibnja 2019. godine, u Muzeju za umjetnost i obrt.

Zagreb Book Festival (ZBF) dobitnik je prestižne oznake kvalitete EFFE Label 2017-2018 te je službeno dio EFFE festivalske zajednice koju je osnovalo Udruženje europskih festivala (European Festivals Association). EFFE oznaku dobivaju festivali koji se ističu iznimnom umjetničkom kvalitetom te imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Na početku festivala okupljenima se obratila direktorica i začetnica ZBF Petra Ljevak, istaknuvši kako se ovaj festival razlikuje od drugih iz razloga što se književnost stavlja u kontekst aktualnih društvenih zbivanja, pokušavajući pritom izbrisati barijeru koja postoji između autora i čitatelja, kroz formate i  teme koje su ljudima bliske.

Državni tajnik Poljičak izrazio je zadovoljstvo što festivalsko druženje s knjigom i književnom riječi kroz Zagreb Book Festival iz godine u godinu u grad unosi živost i pozitivno ozračje, pozivajući na otvorenu razmjenu literarnih zamisli i iskustava te afirmativan i dobronamjeran intelektualni diskurs. Istaknuo je također i porast zainteresiranih izdavača i pisaca te stalan porast broja posjetitelja, strastvenih čitatelja, koje žeđ za znanjem i dovodi na Zagreb Book Festival kao dinamično vrelo informacija.

Festival će kroz panel-diskusije i predavanja okupiti osamdesetak domaćih i stranih književnika, znanstvenika, umjetnika, novinara, publicista i prevoditelja koji će odgovarati na važna i aktualna pitanja današnjice vođeni ovogodišnjom temom „Vrli novi svijet“.
Festivalski program koji ove godine traje do subote 25. svibnja za posjetitelje pripremio je i promocije stranih izdanja domaćih i gostujućih autora, dva okrugla stola kao i prikladni program te radionice za djecu.





 

Najave