Osnivanje konzorcija K – HNK

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

28. travnja 2022. – Uoči osječke premijere operne koprodukcije osječkog i riječkog Hrvatskog narodnog kazališta „Arlecchino & Gianni Schicchi“ održan je sastanak intendanata svih hrvatskih nacionalnih kazališta s ministricom kulture i medija dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek o uvjetima provedbe i financiranja konzorcija i istoimenog pretplatničkog ciklusa K – HNK, koji će uključiti koprodukcije i razmjene predstava pet nacionalnih kazališta. 

U predvorju Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku ministrica Obuljen Koržinek je na konferenciji za novinare istaknula važnost suradnje nacionalnih kazališnih kuća koja anticipira smjernice nacrta novog Zakona o kazalištima. „Ovo je iznimno važan projekt naše kulturne politike koji razvijamo već nekoliko godina“, istaknula je ministrica podsjetivši kako nas je upravo pandemija suočila s novim izazovima jer je kultura bila jedan od najpogođenijih sektora. „Dok mnoge europske zemlje tek pokreću svoje programe, zahvaljujući našoj odluci da održimo hrvatske kulturne ustanove otvorenima, na čemu zahvaljujem svim kazalištima, brzo smo se vratili uobičajenom životu teatra“, istaknula je ministrica.

„Ovim podrobno planiranim i održivim sustavom razmjene, gostovanja i koprodukcija nacionalnih kazališta međusobno i s drugim kazalištima, osim učinkovitijeg korištenja sredstava uz veći broj programa, najveću će korist osjetiti publika“, zaključila je ministrica zahvalivši sadašnjim i bivšim intendantima koji su ostvarili ovaj opsežni i zahtjevni projekt.

Kao primjer dobre prakse intendantica osječkog HNK-a Dražena Vrselja predstavila je operni diptih „Arlecchino & Gianni Schicchi“. Zamišljen kao pilot-projekt u okviru Sporazuma o suradnji koji su nacionalne kazališne kuće uz podršku Ministarstva potpisale prošle godine, ova operna predstava rezultat je udruženih umjetničkih snaga Opere i Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka te Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. 

Intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivan plemeniti Zajc u Rijeci Marin Blažević najavio je 35 različitih predstava koje će u sljedećoj sezoni razmijeniti naše nacionalne kazališne kuće, a intendantica u dolasku zagrebačkog HNK-a Iva Hraste Sočo istaknula je kako će svako kazalište za isti proračun imati predstavu više. Intendantica varaždinskog kazališta Senka Bulić posebno je naglasila vrijednost ovog projekta koji se prilagođava kapacitetima ansambla i prostora pojedinih kazališta, što je posebno važno za manja kazališta. 



Pisane vijesti | Društvo i zajednica