Održani prvi Kvarnerski filmski susreti – konferencija o unapređenju proizvodnje audiovizualnih djela u Primorsko-goranskoj županiji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Vladimir Mudrovčić


1. travnja 2022. – U radu prvih Kvarnerskih filmskih susreta, jednodnevnoj konferenciji kojom se okupljaju filmski djelatnici i predstavnici lokalne samouprave i uprave, ali i svi ostali koji pridonose prepoznavanju Primorsko-goranske županije kao atraktivne filmske destinacije, sudjelovali su državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl i načelnica Sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Vjera Matković.
 
U svom pozdravnom govoru državni tajnik Partl osvrnuo se na mjere poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela kojima su osigurani preduvjeti za privlačenje međunarodnih produkcija i koprodukcija, a koje u kombinaciji s hrvatskim prirodnim ljepotama i izvrsnim radom filmskih profesionalaca pridonose percepciji naše zemlje kao konkurentne i relevantne produkcijske destinacije. Kao dokaz da interes međunarodnih produkcija za snimanja u Hrvatskoj stalno raste, državni tajnik Partl podsjetio je kako je od 2011. godine, kada je izmijenjen Zakon o audiovizualnim djelatnostima i uveden program poticaja, u Hrvatsku putem filminga uloženo više od 1.300.000.000 kuna te objasnio kako se na svaku uloženu kunu proračunskog novca stvara 11,5 kuna gospodarskog učinka.

Uz poticanje lokalne proizvodnje, državni je tajnik istaknuo i osobito vrijedan učinak filminga na kulturnu i kreativnu industriju jer se dio sredstava i dobiti uloženih putem mjera i programa poticanja vraća upravo u razvoj nacionalne proizvodnje, što dokazuju i međunarodni uspjesi hrvatskih audiovizualnih djela.

Uz državnog tajnika okupljene su pozdravili i ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.

Konferencija je počela predstavljanjem Programa poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra i osvrtom na projekte snimane u Primorsko-goranskoj županiji, a uslijedili su paneli na kojima su predstavljene smjernice jačanja gospodarskog i kulturnog potencijala audiovizualne djelatnosti u lokalnim sredinama, kao i suradnje s tijelima javne vlasti, privatnim i poslovnim subjektima. Hrvatski filmaši podijelili su dosadašnja iskustva snimanja.
 



Pisane vijesti