Održana svečanost povodom završetka projekta Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: Tvrđava kulture Šibenik
 

3. lipnja 2022. –  Projekt revitalizacije četvrte po redu tvrđave šibenskog fortifikacijskog sustava priveden je kraju i nakon obnove Tvrđava svetoga Mihovila, Barone i svetoga Nikole, svoja vrata otvorila je i obnovljena Tvrđava svetog Ivana.

Obnovljene tvrđave fortifikacijskog sustava postale su urbani simboli Šibenika koji se upravo ovim projektima revitalizacije kulturnih dobara svrstava u izvrsne primjere najbolje prakse obnove graditeljskog nasljeđa i reinterpretacije kulturne baštine.
 
Na svečanosti povodom obilježavanja završetka projekta prisustvovala je izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. „Na zemljovidu bogate hrvatske kulturne baštine, Šibenik je jedini hrvatski grad s dvije građevine upisane u UNESCO-ov Popis svjetske baštine, s katedralom svetoga Jakova i tvrđavom svetog Nikole“, podsjetila je ministrica te dodala kako se Krešimirov grad dokazao kao napredna kulturna sredina čija je uprava svjesna svojeg neprocjenjivog nasljeđa i uz to vizionarski talentirana za oplemeniti i revitalizirati to blago, kako se ne bi pretvorilo u mrtvi kapital. Ministrica je istaknula kako Šibenik doista zaslužuje naš veliki pljesak, jer se brendirao kao grad prepoznatljive kulturne baštine, koju uspješno obnavlja i revitalizira. „Šibenik je jedan od onih gradova čija suvremenost dokazuje da kulturna baština nije samo „potrošnja“ državnog i lokalnog proračunskog novca kako bi se zaustavi njeno propadanje“, zaključila je ministrica te dodala kako se Šibenik pokazao i kao vrstan korisnik bespovratnog financiranja iz fondova Europske unije. Čestitavši svima koji su pridonijeli ostvarenju ovog projekta, ministrica je istaknula kako se uspješnim izborom novih sadržaja na tvrđavama, dokazalo koliko se isplati ulaganje u kulturnu baštinu i kako spomenici kulture mogu postati važan element gradskog razvoja.
 
O važnosti obnove tvrđava za Šibenik govorio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić, a prostor blagoslovio i okupljenima se obratio monsinjor Marinko Mlakić.
 
Tijekom provedbe višegodišnjih, složenih konzervatorski radova i arheoloških istraživanja obnovljene su i opremljene dvije cjeline tvrđave. Obnovljen je sjeverni dio poznat kao „Kliješta“ i južni dio zvan „Zvijezda“ ukupne površine 18.657 metara četvornih. Na tvrđavi svetog Ivana smjestit će se i povijesni plato i Edukativni kampus opremljen interaktivnim učionicama i prostorima prezentacije.
 
Obnovom ove tvrđave razvit će se sadržaj visoke dodane vrijednosti i unaprijediti strateško upravljanje kulturnom baštinom što će dodatno osigurati pozicioniranje Šibenika kao kulturno-turističke atrakcije temeljene na inovativnim rješenjima i uspješnom spajanju tradicije i najmodernije tehnologije. Projekt Revitalizacije tvrđave svetoga Ivana ukupno je vrijedan 49.143.692,95 kuna, a Europski fond za regionalni razvoj sufinancirao ga je s 41.486.646,05 kuna dok je ostatak sredstava osigurao Grad Šibenik.

 
 



Pisane vijesti