Održana prva radionica u okviru Pilot-projekta utvrđivanja podrijetla muzejske građe oduzete tijekom i nakon Drugog svjetskog rata

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Denis Bučar za MDC

31. siječnja 2022. – U organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra održana je prva radionica Pilot-projekta utvrđivanja podrijetla muzejske građe oduzete tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, koji je Ministarstvo kulture i medija pokrenulo prošle godine.

Na inicijativu Ministarstva kulture i medija za ovaj pilot-projekt istraživanja odabrani su muzeji sa sređenom dokumentacijom i iskustvom u utvrđivanju podrijetla umjetnina i/ili njihova transfera. Neposredan je cilj istraživanja prikupiti postojeće podatke iz svih izvora o predmetima koji su raspoređeni u muzeje na temelju odluke KOMZA-e (Komisija za sakupljanje i zaštićivanje kulturnih spomenika i starina) ili na druge načine koji sugeriraju da je riječ o nelegalno oduzetoj ili zaplijenjenoj imovini Židova i građana drugih nacionalnosti za vrijeme ustaškog režima i poraća, kao i podatke o postojećim protokolima za postupanje takvim predmetima. Dugoročni ciljevi uključuju izradu strategije i razvoj metodologije za sustavno istraživanje provenijencije umjetnina u hrvatskim muzejima, unaprjeđenje struke i stručne edukacije te poboljšanje pravnog okvira za postupanje s nelegalno oduzetim umjetninama.
 
U uvodnom izlaganju prve radionice profesorica na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru Antonija Mlikota, koja uz znanstvenu savjetnicu Strossmayerove galerije starih majstora HAZU-a Ljerku Dulibić vodi edukacije, istaknula je kako ovaj pilot-projekt u kojemu sudjeluje devet hrvatskih muzeja predstavlja povijesni događaj. U radu radionice sudjelovali su stručnjaci Muzeja za umjetnost i obrt, Strossmayerove galerije starih majstora HAZU, Muzeja grada Zagreba, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Hrvatskog povijesnog muzeja, Etnografskog muzeja, Arheološkog muzeja u Zagrebu, Muzeja grada Rijeke i Muzeja Slavonije.
 
Ciljeve i metode ovog pilot-projekta u ime Ministarstva kulture i medija predstavili su državni tajnik Ivica Poljičak, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić te posebna savjetnica ministrice kulture i medija Dubravka Đurić Nemec. Državni tajnik Poljičak posebno je istaknuo važnost ovog projekta koji će rezultirati katalogom informacija i spoznaja o statusu umjetnina za koje je utvrđeno ili se sumnja da su nelegalno oduzete Židovima i građanima drugih nacionalnosti za vrijeme ustaškog režima i komunističkog poraća. „Dugoročno očekujemo da se projekt nastavi i obuhvati sve relevantne muzeje u Republici Hrvatskoj“, naglasio je Poljičak te podsjetio kako je zbog toga Ministarstvo okupilo Stručnu skupinu za utvrđivanje podrijetla i transfera oduzete pokretne imovine kao i stručnjake muzeja sa sređenom dokumentacijom i iskustvom u utvrđivanju podrijetla umjetnina.

 

Pisane vijesti