Održana panel rasprava pod nazivom Pristup i dostupnost kulturi u okviru 11. izdanja Festivala prava djece

Slika /arhiva/Foto_2019/festival prava djece 2019.jpg

U okviru 11. izdanja Festivala prava djece koji afirmira filmsko stvaralaštvo za djecu i stvaralaštvo djece i mladih te nastoji uključiti djecu iz različitih sredina i djecu s teškoćama vida i sluha, čime promiče načelo inkluzivnosti, održana je panel rasprava „Pristup i dostupnost kulturi – Kako omogućiti dostupnost audiovizualnih sadržaja djeci i odraslima sa senzornim oštećenjima?” na kojoj je sudjelovao državni tajnik Krešimir Partl u četvrtak, 24. listopada 2019. godine.




Uz državnog tajnika na panelu sudjelovali su pravobraniteljica za djecu Helena Pirnat Dragičević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich te umjetnička direktorica Festivala prava djece Tatjana Aćimović.

Na panel raspravi koja se održala u okviru Festivala prava djece govorilo se i o novom Zakonu o elektroničkim medijima odnosno na koji će se implementirati odredba revidirane Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama koja obvezuje pružatelje medijskih usluga da stalno i postupno korištenjem proporcionalnih  mjera svoje usluge učine pristupačne osobama s invaliditetom.


 
Istaknuto je da veliku ulogu u zaštiti osoba s invaliditetom ima i Vijeće za elektroničke medije koje će poticati pružatelje medijskih usluga da razviju akcijske planove za stalno i postupno povećanje pristupačnosti svojih usluga osobama s invaliditetom.

Stupanjem na snagu novoga Zakona o elektroničkim medijima u 2020. godini, pružatelji medijskih usluga kao i Vijeće za elektroničke medije morat će posvetiti veću pažnju te dodatne napore kako bi programi bili pristupačniji osobama s invaliditetom.

>>> Festival prava djece


 

Pisane vijesti