Održana komemoracija Ivanu Rabuzinu

Danas je u Muzeju naivne umjetnosti u Zagrebu održana komemoracija poznatom hrvatskom slikaru Ivanu Rabuzinu.

Ivan Rabuzin bio je jedna od najosobnijih pojava u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, slikar čije je djelo pronijelo hrvatsko ime kroz svih pet kontinenata, a njegovo stvaralaštvo u bogatom i nadasve raznolikom opusu zauzima nezaobilazno mjesto među klasicima hrvatske likovnosti dvadesetog stoljeća, rekao je ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić na današnjoj komemoraciji poznatom hrvatskom slikaru u Muzeju naivne umjetnosti u Zagrebu.

Ivan Rabuzin umro je 18. prosinca prošle godine u rodnome mjestu Ključu, u blizini Novog Marofa, u 87. godini.

Na mnogim izložbama u domovini i svijetu Rabuzin se predstavio kao autor osebujnoga slikarskog rukopisa i bogate stvaralačke imaginacije te sjajni čuvar slikarske tradicije čije se teme rasprostiru u širokoj paleti hrvatskog krajolika, istaknuo je među ostalim ministar Biškupić.

Povjesničar umjetnosti Tonko Maroević je rekao da Rabuzinove slike obilježava trajno oživljavanje vlastitoga rukopisa, bogatstvo likovnih svjetova, skladnosti i simfonije, što svjedoči umjetnikovu unutarnju snagu. Rabuzinovi krajolici simbol su zavičajnoga i univerzalnog, dodao je.

Jedan od prvih kritičara koji je prepoznao veličinu i originalnost Ivana Rabuzina bio je Radoslav Putar, istaknuo je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković. Rabuzin je često govorio kako sve svoje teme nalazi u svojemu zavičaju te da s temama nikada ne oskudijeva jer se priroda stalno mijenja.

O Rabuzinu su govorili i likovni kritičar Darko Glavan, voditeljica Galerije "Mirko Virius" Željka Zdelar, slikar Hrvoje Šercar, predsjednik Hrvatskoga društva naivnih umjetnika Dragutin Trumbetaš, gradonačelnik Novoga Marofa Zdravko Malnar, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Josip Zanki i ravnatelj Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti Vladimir Crnković. (Hina) 
 

Najave