Održana 53. dodjela „Večernjakove“ nagrade „Kratka priča Ranko Marinković“

  • Slika /arhiva/Foto_2019/Večernjakova nagrada za najbolju kratku priču/7a.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek  sudjelovala je na 53. dodjeli nagrade „Kratka priča Ranko Marinković“ koja se održala u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak, 28. listopada 2019. godine u Zagrebu. 

Ovogodišnja dobitnica glavne nagrade je Ivana Šojat za prozno djelo „Ponori“, Zoran Malkoč je s djelom „Plesač na krovu“ dobitnik druge nagrade, a Luko Paljetak treće nagrade s djelom „Posebna sposobnost“.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt je pozdravivši okupljene otvorio 53. dodjelu nagrada, a hrvatski književnik, sveučilišni predavač i jedan od selektora nagrade Tomislav Sabljak predstavio je natječaj i njegovu povijest.

Ministrica kulture je uputivši srdačne čestitke dobitnicima istaknula dugovječnost natječaja koji je u više od pola stoljeća privukao veliki broj autora, a posebice mladih autora kojima je upravo objava na stranicama Večernjeg lista omogućila prvu afirmaciju u javnosti. Naglasivši pozitivan utjecaj Večernjakove kratke priče ne samo na kulturu čitanja u Hrvatskoj nego i na cjelokupan prozni izričaj u hrvatskoj književnosti ministrica ju je istaknula i kao važnu stvaralačku platformu suvremene hrvatske književnosti.

„U ovom vremenu opće trivijalizacije, u vremenu kada je, nažalost, u medijima sve manje prostora koji je osiguran za kulturu, činjenica da Večernji list od 1964. godine tjedno ostavlja prostor za nešto tako vrijedno kao što je izvorni autorski rad u formi kratke priče, nešto je čemu svi moramo dati veliko poštovanje", rekla je ministrica. 

Na 53. nagradni natječaj za kratku priču Ranko Marinković koji je započeo 26. svibnja 2018. godine, a završio 13. travnja  2019. godine, pristiglo je 793 priče od kojih je 47 objavljeno u subotnjem prilogu Obzor Večernjeg lista.

O ovogodišnjim dobitnicima odlučivalo je stručno povjerenstvo čiji su sastav činili akademik Krešimir Nemec, nakladnik Seid Serdarević, novinar i književni kritičar Večernjeg lista Denis Derk, urednica kulture Večernjeg lista Milena Zajović te hrvatski književnik, sveučilišni predavač i selektor natječaja Tomislav Sabljak.

Kratka priča „Ranko Marinković“ zaštitni je znak Večernjeg lista u kojemu se od 1964. godine u subotnjem prilogu objavljuju prozni tekstovi poznatih i manje poznatih autora. Natječaj za najbolju kratku priču pokrenut je 1966. godine kada su dodijeljene i prve nagrade. Jedan je od najdugovječnijih novinskih natječaja za kratku priču u svijetu, u kojem su kroz desetljeća objavljivali istaknuti hrvatski pisci te mnogi tada nepoznati koji su time započeli svoje autorske karijere. 

 

Pisane vijesti