Održan prvi radni sastanak Stručne radne skupine radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

1.7.2021. - Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održala je prvi radni sastanak Stručne radne skupine radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi koje je osnovalo Ministarstvo, a u kojoj sudjeluju predstavnici medijskog sektora, strukovnih udruga, pravosudnih tijela, odvjetništva i akademske zajednice.

Strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja (SLAPP tužbe) poseban su oblik uznemiravanja novinara i drugih uključenih u zaštitu javnog interesa. Riječ je o neutemeljenim ili preuveličanim tužbama protiv onih koji u javnom interesu izražavaju kritiku ili šalju poruke koje su neugodne za podnositelje tužbe, a pokreću ih moćni pojedinci u društvu, državna tijela ili poslovne korporacije.
 
Stručna radna skupina će razmjenjivati znanja i najbolje prakse te uspostavljati inicijative radi unaprjeđenja položaja novinara suočenih s SLAPP tužbama. Članovi radne skupine su: Marlena Jukić (Ministarstvo pravosuđa i uprave), izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Jelena Tepić (Pravosudna akademija), Suzana Lepan Štefančić (Hrvatsko novinarsko društvo), Dubravko Mar (Hrvatska odvjetnička komora), Dušan Miljuš (Sindikat novinara Hrvatske), Zdravko Milinović (Hanza Media), Goran Gavranović (Styria, 24 sata) te ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture i medija Jasna Vaniček-Fila.

Zahvalivši članovima na prihvaćanju angažmana u radnoj skupini, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako je zajednički cilj artikuliranje i rješavanje problema SLAPP postupaka. Podsjetivši na činjenicu kako su novinari zbog prirode svojeg posla posebno izloženi sudskim postupcima, ministrica je dodala kako se tužbe najčešće provode zbog povrede časti i ugleda, a svrha takvih tužbi je cenzurirati, zastrašiti i utišati novinare opterećenjem troškovima pravne obrane dok ne odustanu od kritike. Stoga se očekuje da će prijedlozi ove radne skupine doprinijeti usporavanju fenomena SLAPP-a, a pridonijet će i izradi novog Zakona o medijima koji se planira sljedeće godine.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon