Održan panel “Lokalni mediji građanima, a ne šerifima”

10. svibnja 2021.  - Državni tajnik Krešimir Partl sudjelovao je danas na panel raspravi “Lokalni mediji građanima, a ne šerifima” u Hrvatskom novinarskom društvu.  

FOTO: HINA

Osvrnuvši se na novi Zakon o elektroničkim medijima, državni tajnik Partl je istaknuo kako novi Zakon donosi novine vezane za financiranje lokalnih medija te da će se sredstva za proizvodnju programa tim medijima iz sredstava državnog proračuna ili proračuna jedinica lokalne uprave i samouprave moći dodjeljivati samo putem javnih natječaja na temelju javno objavljenih kriterija. Istaknuo je da od sredstva koja su namijenjena za oglašavanje tijela državne uprave i samouprave te pravne osobe u pretežitom vlasništvu države i dalje moraju 15 % izdvojiti za oglašavanje kod nakladnika televizije i radija no da se sada uvode i elektroničke publikacije. Isto tako uvedena je obveza da obvezni moraju na svojim internetskim stranicama objaviti podatke kod koga su i u kolikom iznosu obavili oglašavanje.
 

Ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac osvrnuo se na prednosti financiranja lokalnih medija, kao i one na potresom pogođenom području, putem Fonda za pluralizam medija. Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever istaknula je kako je ova tema iznimno važna u obrani radničkih prava novinara u lokalnim medijima ali i slobode i neovisnosti novinarstva u cijeloj Hrvatskoj. 

Na panel raspravi govorili su i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Helena Popović, Milan Živković, predavač na Institutu za razvoj i međunarodne odnose Paško Bilić te novinari Branimir Slijepčević, Matko Saltarić, Mladen Kocijan, Marija Molnar, Saša Drinić i novinar Ilko Čulić. Na panelu se raspravljalo i o prijedlozima novih modela prema kojima bi lokalni mediji mogli funkcionirati neovisno. 
 

FOTO: HINA


Pisane vijesti