Održan donatorski koncert za Hrvatski glazbeni zavod

  • Slika /arhiva/FOTOGALERIJA/FOTO 2019/HGZ donatorski koncept/HGZ - donatorski gala koncert_004.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Mirko Cvjetko i Domagoj Biondić
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u svojstvu pokroviteljice i državni tajnik Krešimir Partl prisustvovali su svečanom donatorskom koncertu za Hrvatski glazbeni zavod

koji se održao s ciljem skretanja pozornosti javnosti i privlačenja sponzora i donatora koji će pomoći očuvanje jedne od najstarijih hrvatskih kulturnih institucija s kontinuiranom poviješću djelovanja od 1827. 

Na koncertu su nastupili Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ive Lipanovića i uz soliste Ivanu Lazar i Petrita Çekua, koncert se izravno prenosio na Prvim programima Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija. 
 
U godinama uoči svojega 200. rođendana Hrvatski glazbeni zavod suočio se s problemima održavanja svoje povijesne zgrade zbog čega je prethodno vodstvo čak spominjalo mogućnost njezine prodaje. Kako se to ne bi dogodilo i kako bi se omogućilo da najljepši koncertni prostor s vrhunskom akustikom ostane ono što je uvijek i bio - udruga građana, ljubitelja glazbe, samoodrživa institucija -  ravnateljica Hrvatskog glazbenog zavoda dr.sc. Romana Matanovac Vučković s članovima ravnateljstva organizirali su svečani dobrotvorni koncert u suradnji Hrvatskog glazbenog zavoda i Hrvatske radiotelevizije. 

Na programu su bila djela Rossinija, Anfossija, Lisinskog, Rodriga, Offenbacha i Stančića. Riječ je o skladbama koje prepričavaju bogatu povijest HGZ-a, od Rossinijeve uvertire operi "Talijanka u Alžiru" s kojom je i počeo rad institucije, arije Rosine iz skladateljeva "Seviljskoga brijača" u tumačenju svjetski poznate mezzosopranistice Renate Pokupić, preko partitura koje se čuvaju u njezinim vrijednim zbirkama (Algarottijeva zbirka, ostavština Svetislava Stančića...) u glasu sopranistice Ivane Lazar, sve do popularne gitarističke "Fantasie para un gentilhombre" Joaquina Rodriga u interpretaciji vrhunskog gitarista Petrita Çekua.  (MK/Hina) 

Najave