Održan bilateralni susret ministara kulture Hrvatske i Crne Gore

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek susrela se s ministrom kulture Crne Gore Aleksandrom Bogdanovićem prilikom njegova boravka u Zagrebu gdje je otvorio manifestaciju „Dani Crne Gore u Hrvatskoj“.



Susret dvoje ministara održan je u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske u utorak, 5. veljače 2019. godine, a razgovaralo se o suradnji u području kulture i umjetnosti između dviju zemalja.

U crnogorskoj delegaciji uz ministra Aleksandra Bogdanovića na sastanku je sudjelovao veleposlanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj Boro Vučinić, državni tajnik u Ministarstvu kulture Crne Gore Dražen Blažić i generalni ravnatelj Uprave za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Crne Gore Aleksandar Dajković.

Uz ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek sastanku su prisustvovali pomoćnici ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo i Davor Trupković, tajnica Kabineta Ana Perišić Mijić i voditeljica Službe za međunarodnu suradnju Iva Mostarčić.



Na sastanku je dvoje ministara istaknulo dobru suradnju u području izvedbenih i vizualnih umjetnosti i književno-kulturne veze te redovne razmjene pisaca s ciljem jačanja kulturnih i književnih odnosa između Hrvatske i Crne Gore. Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je važnost prekograničnih europskih projekata koji su važan instrument prekogranične suradnje i povezivanja, a ministar Bogdanović posebno je naveo dobru suradnju u području podvodne arheologije. Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru i Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore sklopili su Memorandum o suradnji u području zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine početkom 2017. godine, a ovaj dokument predstavlja značajan korak u produbljivanju bilateralne suradnje u područjima od zajedničkog interesa.

Prilikom susreta raspravljalo se i o hrvatsko-crnogorskom Međuvladinom mješovitom odboru za praćenje provedbe Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj kao i o suradnji u okviru UNESCO-a.  Pozicije dviju država vezano uz mogućnost kandidature Bokeljske mornarice na UNESCO-ov Popis nematerijalne kulturne baštine za sada su ostale nepromijenjene. Ministrica je navela da je najbolje rješenje zajednička nominacija te da se takvo hrvatsko stajalište kontinuirano komunicira svim partnerima.

Ministar Bogdanović istaknuo je iskorake koje Crna Gora namjerava učiniti u području kulturnih i kreativnih industrija na tragu dobrih hrvatskih iskustava te posebno u okviru europskog programa Kreativna Europa. Ministrica je posebno spomenula hrvatsko predsjedanje Europskom unijom 2020. godine te podršku Crnoj Gori na njezinom europskom putu, kao i projekt Rijeke kao Europske prijestolnice kulture gdje već postoje izravne veze između hrvatskih i crnogorskih umjetnika.


 

Najave