Obnovljen Vukovarski vodotoranj

Slika /slike/fotogalerija/2020godina/Hina Vukovar.jpg

Nakon pomno izvedenih konzervatorskih radova, nad dunavskom obalom uzdiže se obnovljeni vukovarski Vodotoranj, kao simbol hrabrosti, hrvatskog zajedništva, stradanja i otpora u Domovinskom ratu. 

Foto: Hina

Svečanim programom uz nastupe umjetnika u petak, 30. listopada 2020. godine, otvoreno je memorijalno područje "Vukovarski vodotoranj-simbol hrvatskog zajedništva" u sklopu kojega središnje mjesto zauzima obnovljeni Vodotoranj. Zbog svoje snažne memorijalne vrijednosti zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

Nakon što je himnu Republike Hrvatske izvela klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj", državni stijeg na vrh vodotornja, na koji je u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba 1991. palo 640 projektila, podigao je Krešimir Đalto sin pokojnog vukovarskog branitelja Hrvoja Đalte, a koji je s također pokojnim braniteljem Ivanom Ivanikom podizao zastavu na Vodotornju svaki put kada bi ona za vrijeme napada na Vukovar bila srušena.

Zbog epidemioloških prilika vukovarske gradske vlasti odlučile su svečano otvorenje Vodotornja održati bez nazočnosti građana, uz online prijenos na Facebooku i lokalnim televizijskim postajama.

U obnovu vukovarskog Vodotornja uloženo je 46 milijuna kuna, od kojih su 39 milijuna kuna donacije oko 7.000 donatora iz Hrvatske i svijeta. Projekt obnove izradili su arhitekti zagrebačke „Radionice arhitekture”. (MKM/Hina)


Foto: Hina


 

Pisane vijesti