Objavljeni dobitnici „Nagrade Vicko Andrić“ za 2021. godinu

Slika /slike/vicko andric.JPG

27. srpnja, 2022. - Fotograf Živko Bačić, konzervatorica Zrinka Radunić i Caterina Novoselić laureati su „Nagrade Vicko Andrić“ za 2021. godinu, prema odluci Odbora za dodjelu te nagrade.

Umirovljeni fotograf Konzervatorskog odjela u Splitu Živko Bačić dobio je nagradu za životno djelo koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su svojim izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Godišnju nagradu koja se dodjeljuje pojedincima za izvanredan doprinos u zaštiti kulturne baštine dobila je konzervatorica Zrinka Radunić iz Konzervatorskog odjela u Splitu za vodstvo i nadzor izrade dokumentacije te koordinaciju složenih zahvata istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih radova  starog groblja u Omišu.

„Nagrada Vicko Andrić“ za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je Caterini Novoselić za revitalizaciju tradicijske baštine Habjanovca, odnosno aktivnosti vezane uz sakupljanje i formiranje etnografske zbirke, istraživanje tradicijskih običaja, očuvanje tradicijskih umijeća izrade tekstila te prijenosa znanja na mlađe naraštaje.

Odbor za dodjelu „Nagrada Vicko Andrić“ djelovao je u sastavu: predsjednik Tomislav Petrinec i članovi Mirna Sabljak, Tatjana Horvatić, dr. sc. Lidija Nikočević, dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga, dr. sc. Viki Jakaša Borić, dr. sc. Tajana Pleše, Zdenka Predrijevac i dr. sc. Radoslav Bužančić.

Obrazloženja nagrada

 

Pisane vijesti