Objavljen poziv za dodjelu Nagrade Europa Nostra za 2023. godinu


Objavljen je poziv za prijavu pojedinačnih ili grupnih izvanrednih postignuća na području kulturne baštine na razini Europe za dodjelu Nagrade Europa Nostra za 2023. godinu s rokom prijave 25. studenog 2022. godine. 

Nagrada Europa Nostra jedinstvena je prilika europskim arhitektima, obrtnicima, stručnjacima za kulturnu baštinu, profesionalcima, volonterima, javnim i privatnim ustanovama te lokalnim zajednicama da se istaknu svojim postignućima na području kulturne baštine.
 
Nagrade se dodjeljuju jednom godišnje kako bi se prepoznale i promicale najbolje prakse u zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine, poticala prekogranična razmjena znanja i iskustva diljem Europe, podizala svijest javnosti o europskom kulturnom naslijeđu te primjerima poticale daljnje pozitivne inicijative.
 
Postignuća u području kulturne baštine nagrađuju se u sljedećim kategorijama:
 
  • Konzervacija i ponovna upotreba
  • Istraživanje
  • Obrazovanje, obuka i vještine
  • Angažman građana i podizanje svijesti
  • Prvaci baštine.

Nagrada će se dodijeliti za tridesetak izvanrednih postignuća u području europske kulturne baštine. Od toga, petorici dobitnika dodijelit će se Glavna nagrada s novčanom nagradom od 10.000,00 eura, a jedan pobjednik dobit će Nagradu publike s  10.000,00 eura na temelju online glasovanja koje provodi Europa Nostra.

Prijave se predaju putem platforme European Heritage Awards  do 25. studenog 2022. godine.

Dokument poziva moguće je preuzeti ovdje.

Izvor: https://deskkultura.hr/hr/novosti/nagrada-europske-bastine-europa-nostra-otvoren-poziv-za-2023-godinu

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica