Objava rezultata prvog kruga Javnog poziva za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2020. godini

Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2020. godini raspisan je 20. ožujka i ostaje otvoren do 9. studenoga 2020. godine.

  
Provedba prvog kruga otkupa obilježena je epidemijom COVID-19 koja je uzrokovala velike zastoje u redovnom radu i knjižnica i nakladnika, ali i knjižara i svih drugih dionika u lancu knjige i čitavom kulturnom i javnom životu.Nastojanjem da održi redovan ritam otkupa knjiga za narodne knjižnice kao i ranijih godina Ministarstvo kulture također pridonosi mjerama pomoći gospodarstvu, ponajprije književno-nakladničkom sektoru na ovaj način, ali i održavanju kulturnog života u svim krajevima Hrvatske.

Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost i Stručno povjerenstvo za dječju knjigu razmotrili su 667 prijava te od toga predložili otkup 264 naslova u ukupnom iznosu od 4.762.027,40 kn za narodne knjižnice u cijeloj Hrvatskoj. Sastanci Vijeća i Povjerenstva održavali su se elektroničkim putem uz razmjenu pristiglih primjeraka prijavljenih knjiga s ciljem nastavka redovne provedbe postavljenih vrijednosnih književnih kriterija.

Donoseći odluku o otkupu knjiga za narodne knjižnice, uz napomenu da sukladno natječajnim kriterijima Ministarstvo kulture otkupljuje knjige po punoj maloprodajnoj cijeni otisnutoj na poleđini u skladu sa Sporazumom o jedinstvenoj cijeni knjige,  primijećeno je da je velik broj prijavljenih novih naslova dostupan putem mrežnih stranica nakladnika po sniženim cijenama. Nadamo se da će ta praksa prestati otvaranjem knjižara i oživljavanjem distribucije i stanja na tržištu te očekujemo da nakladnici nude knjige svim svojim kupcima, uključujući i Ministarstvo kulture, po jednakim uvjetima.

Također napominjemo da su prijavljene knjige koje su dostupne u tvrdom i mekom uvezu otkupljene u varijanti mekog uveza s ciljem da se proračunska sredstva što ravnopravnije i što racionalnije rasporede, odnosno da se otkupi što veći broj novih i vrijednih naslova za narodne knjižnice. 
 

>>> Otkup knjiga - odobreni programi (pregled sa stanjem u 2020.)

>>> Otkup knjiga - odbijeni programi (pregled sa stanjem u 2020.)
 
 


Pisane vijesti