Obilježen početak projekta Europske prijestolnice kulture uz Operu industriale u riječkoj luci

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića prisustvovala je u subotu, 1. veljače 2020. godine, svečanosti obilježavanja početka projekta Europske prijestolnice kulture kojim Rijeka na godinu dana postaje kulturno središte Hrvatske i Europe.

Istaknuvši kako se po prvi puta preklapaju dvije važne uloge na europskoj razini poput projekta Europske prijestolnice kulture i predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, ministrica je rekla kako to predstavlja jedinstvenu priliku da europskoj publici prikažemo našu bogatu suvremenu umjetnost, ali i prezentiramo vrijednu hrvatsku kulturnu baštinu.

Ministrica kulture je podsjetila kako još od 1985. godine kad je pokrenuta ideja Europskih prijestolnica kulture, ovaj  projekt u svoje središte stavlja predstavljanje bogatstva specifičnih europskih kultura. Dodala je i kako gradovi koji ponesu taj prestižni naslov svjedoče na koje se sve načine kultura i umjetnost mogu staviti u funkciju transformacije i razvoja i kako ulaganje u kreativne kapacitete i kulturnu infrastrukturu doprinose ukupnom društvenom i gospodarskom razvoju nekog grada ili regije.

Istaknuvši kako ovaj projekt produkcijski nadilazi bilo koji drugi projekt do sada realiziran u hrvatskoj kulturi, ministrica je iskoristila prigodu i svim posjetiteljima koji su došli i onima koji će je posjetiti tijekom godine i zaželjela dobrodošlicu u riječku Luku različitosti.

Potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica na svečanom protokolarnom otvaranju Europske prijestolnice kulture uručila je riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu plaketu EPK i plaketu Meline Mercouri koja se dodjeljuje za kvalitetnu pripremu programa.

U vrijeme kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom, Rijeka je – Europska prijestolnica kulture, središte bogatog kulturno-umjetničkog programa i domaćin umjetnicima svjetske, europske i hrvatske kulturne scene.
Kulturno-umjetnički program odvijat će se tijekom cijele godine, a planira se preko 600 pojedinačnih događanja u koja je uključeno više od 300 organizacija iz 40 zemalja Europe i svijeta. U okviru projekta Europske prijestolnice kulture otvorit će se nove zgrade i objekti kulture sufinancirani sredstvima EU fondova.

Na natječaj za podnošenje prijava za inicijativu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, devet je gradova (Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar, Zagreb) predalo kandidature i ušlo u prvi krug natjecanja.
Dubrovnik se predstavio s programom pod nazivom „Grad u stvaranju“ s naglaskom na kulturnoj komponenti, Osijek prijavom naslovljenom „Kisik“, s velikom mrežom veza sa susjednim gradovima, a Pula, grad čiju trećinu čini naslijeđe vojne povijesti, „Demilitarizirajmo“ i Rijeka, kojoj je prestižna titula dodijeljena za program „Luka raznolikosti".

Svečanosti koja se održala u riječkom HNK Ivana pl. Zajca i na centralnom događanju „Opera Industriale“ u Riječkoj luci nazočili su visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske – predstavnici EK, ministri, predstavnici prijašnjih i budućih gradova EPK, veleposlanici u Hrvatskoj i brojni gosti. 
 

Pisane vijesti