Obilježen Dan Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U okviru obilježavanja Dana Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb u subotu, 12. prosinca 2020. godine, otvorene su izložbe „Nastavit će se…Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“ te „Mreža oprostorene slike“- retrospektiva Duje Jurića.

Foto: Nenad Glavan


Izaslanica ministrice Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković  izrazila je zadovoljstvo što je MSU danas važna zona društvenih događanja kao mjesto živog dijaloga i prostor umjetničkog stvaralaštva, otvoren kritičkom propitivanju suvremenosti u svim njenim oblicima. 

Uz čestitke i zahvale autorima i kustosima izložbi, posebice organizatorima MSU i francuskim partnerima – Francuskom institutu u Zagrebu i Pierreu Lungharettiju, direktoru La cité internationale de la bande desinée et de l'image iz Angoulema, Tudor Perković je izrazila zadovoljstvo što će se partnerska suradnja nastaviti u 2021. godini potpisivanjem sporazuma o kulturnoj suradnji na području stripa između naših dviju zemalja, što će biti osnova za daljnju razmjenu, edukaciju knjižničara, rezidencijalne boravke i brojne druge projekte.
 
Tudor Perković je izrazila uvjerenje da će komunikativnost, autentičnost i vizualna atraktivnost stripa privući veliki broj publike svih generacija te doprinijeti i boljoj medijskoj vidljivosti stvaralaštva velikog broja često samozatajnih umjetnika – stripaša.
 
Okupljenima se obratila i ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, a potom je uslijedio obilazak dvaju otvorenih izložbi kao i izložbe Ines Krasić „Ekspedijica/Expedition“ koja je također postavljena u MSU.
 
Izložba „Nastavit će se...Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“ predstavlja strip stvaralaštvo u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu umjetnost s njezinom poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima. Tijekom trajanja izložbe koja će ostati otvorena do 28. veljače 2020. godine, održat će se nekoliko razgovora s autorima, a u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u planu je i organizacija 24-satnog maratona crtanja stripa.
 
Retrospektivna izložba „Mreža oprostorene slike“ predstavlja kronološki presjek umjetničkog rada profesora zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Duje Jurića, s naglaskom na novonastali ciklus radova nastalih u serijama u periodu između 2010. i 2019. godine. Bit će otvorena do 11. veljače 2021. godine.
 
Muzej suvremene umjetnosti pripremio je u povodu obljetnice svoga preseljenja na novozagrebačku adresu cjelodnevni slobodan ulaz te raznovrstan program za posjetitelje raznih interesa i dobnih skupina.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica