Obilježen Dan arhiva

Programi Europske unije "Kultura 2007-2013" i "Media 2007" predstavljeni su u Zagrebu kulturnim djelatnicima u svrhu ukazivanja na sličnosti i razlike obaju programa te na mogućnosti koje im oni pružaju.

Ravnatelj toga arhiva Stjepan Ćosić istaknuo je kako je današnji dan prigoda da se ocijeni rad te da javnost što bolje bude upućena u vrlo zahtjevne zadaće arhivske struke. Arhiv je, dodao je Ćosić, mjesto čuvanja bogate pisane građe koja je, kako je kazao, zahvaljujući modernim tehnologijama, poglavito digitalizaciji, postala pristupačnija svim korisnicima. Arhivi su vrlo korisni i za državnu upravu jer se u njima čuva većina te građe, kao i ona koju pojedinci daruju arhivima. Ćosić je kazao da HDA ide u korak s europskim arhivima te da je uvrštena u katalog uglednih projekata Europske komisije.

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić istaknuo je da je arhivska građa po svojoj starosti i raznovrsnosti dragocjeno spomeničko blago i velika dokumentacijska, povijesna i znanstvena vrijednost.

Za hrvatsku povijest arhivska građa je posebno važna jer daje odgovore na mnoga politička, gospodarska, društvena i kulturna pitanja, svjedoči o hrvatskom identitetu i potvrđuje našu stoljetnu pripadnost europskom civilizacijskom krugu, kazao je Biškupić. Podsjetio je da se u hrvatskim arhivima čuva 13.700 fondova i zbirka ili više od sto tisuća metara arhivskoga gradiva, najvećim dijelom nastala radom državne uprave.

Potkraj 2006. počinje razvoj jednistvena arhivskog sustava ARHiNET, na temelju kojeg se postupno izgrađuje nacionalna arhivska informacijska mreža.

Ministar Biškupić izrazio je nadu da će HDA i ubuduće uspješno obavljati svoje stručne i praktične zadaće u zaštiti i predstavljanju arhivskoga gradiva, integraciji arhivske djelatnosti i standardizaciji svih dijelova nacionalne arhivske službe.

U povodu Dana Arhiva dekan zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Damir Boras primio je zahvalnicu HDA-e za velik doprinos u osnivanju studija arhivistike na tome fakultetu.

Priznanje HDA dodijeljeno je Vlatki Lemić za razvoj ARHiNET-a.

Današnjom svečanošću otvorena je manifestacija Tjedan arhiva koji će trajati do 17. listopada (Hina)

Najave