Obilježavanje 30 godina diplomatskih odnosa i 25 godina ratifikacije ugovora Republike Hrvatske i Svete Stolice

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
11. svibnja 2022. - Izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i ministrica dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je svečanosti proslave Papinog dana, koji se obilježava ranije umjesto na blagdan sv. Petra i Pavla, kao i obljetnice 30 godina diplomatskih odnosa i 25 godina ratifikacije triju ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Na poziv Hrvatske biskupske konferencije, a u povodu obilježavanja navedenih godišnjica, u Hrvatskoj boravi kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik.
 
Izrazivši vječnu zahvalu Svetoj Stolici na solidarnosti i pomoći u međunarodnom priznanju Republike Hrvatske ministrica je ponajprije istaknula ključnu ulogu i podršku Pape Ivana Pavla Drugog i diplomacije Svete Stolice u međunarodnom priznanju naše Domovine. „13. siječnja 1992. godine zauvijek će zlatnim slovima ostati upisan u povijest Hrvatske“, podsjetila je ministrica jer je upravo tog datuma iz vatikanskog Državnog tajništva poslano priznanje suverenosti i neovisnosti Republike Hrvatske, s najboljim željama za novu etapu u povijesti, kako bi „neovisnost pomogla duhovnom i tvarnom napretku hrvatskog pučanstva“.
 
Posebno je podsjetila na apel kojeg je Sveti Ivan Pavao Drugi poslao prvog dana 1992. godine, na riječi koje su hrvatskom narodu značile utjehu i nadu u spasenje, potporu da nismo sami u obrani naše Domovine. „Cijela se Europa mora osjetiti pogođenom i poniženom tolikom okrutnošću!“, upozoravao je Sveti Otac, ponavljajući svoj apel političarima Europe i svijeta da poduzmu mjere i inicijative kako bi osigurali mir. „Svi narodi imaju pravo da budu poštovani u svojoj specifičnosti i u svojim zakonitim odabirima! Napasti jedan narod uvijek je nemoralno!“, zaključio je prije tri desetljeća Sveti Ivan Pavao Drugi, a nadahnuti njegovom snagom i molitvom, ministrica je pozvala na daljnju solidarnost s ukrajinskim solidarizirati se, pomagati i pozivati na mir, rekla je ministrica.
 
Ministrica je istaknula i kako je uspostavom demokracije i donošenja novog Ustava, Republika Hrvatska riješila odnose između crkvi i vjerskih zajednica te države na dobrobit vjernika različitih vjerskih zajednica, slijedom čega su razvijeni i nastavljeni izvrsni odnosi sa Svetom Stolicom, s kojom su prije 25 godina potpisana tri ugovora s jasnim pravnim okvirom djelovanja Katoličke Crkve u Hrvatskoj. Ugovore o pitanjima od zajedničkog interesa Republika Hrvatska je sklopila i s 19 crkava i vjerskih zajednica koje također djeluju u našoj zemlji, na dobrobit svih građana.

Kao Predsjednica Vladine Komisije za odnose vjerskim zajednicama, ministrica je izrazila zadovoljstvo otvorenom i partnerskom komunikacijom, punom uvažavanja. „Pomažući financijski i institucionalno vjerske zajednice uvelike doprinosimo izgradnji pluralističkog društva, promičemo raznolikosti te tako pridonosimo očuvanju identiteta i kulture manjina“ zaključila je ministrica dodajući kako smo ujedinjeni u različitosti, jer različito cijenimo kao bogatstvo koje nas ne dijeli nego ujedinjuje.

Uz ministricu okupljenima su se obratili državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin te apostolski nuncij nadbiskup Giorgio Lingua, a u nazočnosti predsjednika Hrvatske biskupske konferencije nadbiskupa Želimira Puljića, metropolita Zagrebačke nadbiskupije kardinala Josipa Bozanića, brojnih nadbiskupa i biskupa, predstavnika crkvenih redova i državnih vlasti, veleposlanika te drugih visokih uzvanika.
 

Pisane vijesti