Obilazak novih prostora Državnog arhiva u Dubrovniku

Tijekom boravka u Dubrovniku predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek obišli su radove na obnovi bivše austrougarske vojarne iz 19. stoljeća u Gružu,

u subotu, 2. veljače 2019. godine, a otvorenjem novih prostara u koji će se smjetiti Državni arhiv Dubrovnik riješit će se desetljetni problem Grada Dubrovnika.



Dubrovački arhiv je smješten u Palači Sponza, jednom od najreprezentativnijih objekata javnog značaja unutar spomeničkog tkiva Dubrovnika. Adaptacijom i rekonstrukcijom bivše vojarne u Gružu u novi prostor dubrovačkog arhiva omogućuje se preseljenje dijela arhivskog gradiva iz Palače Sponza i preuzimanje novog gradiva koje se nalazi izvan Arhiva.



Novi prostor je površine oko 2800 m2, a za arhivsko spremište predviđeno je 950 m2, gdje se na suvremene pomične police može smjestiti oko 9000 d/m arhivskog gradiva. Dubrovački arhiv će ubuduće djelovati na dvije lokacije.
 
Obnova bivše vojarne u Gružu u novi arhivski prostor značajna je investicija u koju su Grad Dubrovnik i Ministarstvo kulture uložili ukupna sredstva u iznosu oko 50 milijuna kuna.

Otvaranje novog arhivskog prostora dubrovačkog arhiva potrebno je sagledati i u ozračju novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima te Nacionalnog plana razvoja arhivske djelatnosti čija je izrada u tijeku. Vlada RH poduzima sustavne mjere, proput novih arhivskih zgrada u Vukovaru i Dubrovniku, da se osigura trajna zaštita, preuzimanje, pohrana i dostupnost arhivskog gradiva.




 

Najave