O izazovima novih medija i medijskog zakonodavstva u današnjem okruženju

  • Slika
  • Slika
  • Slika

12. ožujka 2021. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održala je Masterclass predavanje na kojem je sudjelovalo preko 200 studenata i nastavnici Edward Bernays University Collegea na aktualnu temu izazova novih medija i medijskog zakonodavstva u Republici Hrvatskoj.

Ustvrdivši kako se tehnološki i digitalni napredak događa iznimno brzo na svim područjima, ministrica je istaknula kako su novi mediji donijeli velike promjene u medijskom okruženju, a posebno u načinu na koji konzumiramo određene sadržaje. Dodala je kako uz brojne prednosti i pozitivne učinke uočavamo i sve veću količinu dezinformacija, manipulacije i govora mržnje te kako se razgovara o potrebi regulacije i osiguravanja mehanizama koji mogu preživjeti u vremenu i etičnosti u bilo kojem obliku komuniciranja.
 
Kao jednu od ključnih kompetencija 21. stoljeća, ministrica je naglasila medijsku pismenost koja se ne smije ograničiti samo na učenje o tehnologijama već ju je potrebno usmjeriti na stjecanje vještina kritičkog razmišljanja potrebnog za prosudbu i analizu složenih situacija.

Dodala je kako je potrebno sustavno raditi na podizanju javne svijesti o važnosti medijske pismenosti radi povećanog opsega internetskog sadržaja koji uključuje govor mržnje, poticanje na nasilje ili mržnju, kiberzlostavljanje i drugi nezakoniti i/ili štetni sadržaj. U području medijske pismenosti potrebno je razvijati pristup cjeloživotnog učenja za sve dobne skupine, promicati i poticati profesionalno novinarstvo te unaprijediti postojeće modele osposobljavanja za razvoj digitalnih vještina, rekla je ministrica.
 
Govoreći o okviru medijskog zakonodavstva, ministrica se osvrnula na trenutno važeće zakone i temeljna polazišta kojima se uređuju. Govorila je o polazištima medijskog zakonodavstva koja su utvrđena Ustavom RH i ratificiranim međunarodnim dokumentima, poput slobode izražavanja misli, govora i javnog nastupa, slobode medija, osnivanja svih ustanova javnog priopćavanja, primanja i širenja informacija te izvještavanja i pristupa informacijama.

Predstavila je važeći Zakon o medijima, ali i novi Zakon o elektroničkim medijima koji se nalazi na drugom čitanju u Hrvatskom saboru te se osvrnula na raspravu u javnosti vezano uz propisivanje odgovornosti pružatelja elektroničkih publikacija za komentare. Govoreći o okviru Zakona o medijima, ministrica se osvrnula i na pitanje društvenih mreža koje nisu medij, ali se na globalnoj razini vodi rasprava o tome na koji način i kako zajednički urediti ova pitanja.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica