Novo ruho srednjovjekovnog grada Medvedgrada za novo doba

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA

22. listopada 2021. – Nakon višegodišnjih radova srednjovjekovni plemićki grad Medvedgrad kojega su na Malom Plazuru – obronku Medvednice, 1249. - 1254. godine gradili zagrebački Kaptol i biskup Filip, u potpunosti je obnovljen i u novom ruhu transformiran u suvremeni Centar za posjetitelje.

Na svečanom otvorenju Centra za posjetitelje Medvedgrad na kojem su se okupljenima obratili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ravnateljica PP Medvednica  dr.sc. Marina Popijač prisustvovao je i izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, glavni konzervator Ministarstva kulture i medija Tomislav Petrinec.

Centar za posjetitelje Medvedgrad rezultat je europskog projekta „Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta s ciljem održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica“, kojim su obnovljene medvedgradske zidine iz 13. stoljeća, kao i tri objekta unutar zdanja, Mali –  istočni i Veliki – zapadni palas te Južna kula. Projektom su ostvareni ciljevi zaštite, valorizacije i promicanja održivog upravljanja kulturnim i prirodnim nasljeđem na području Parka prirode Medvednica, a Medvedgradu je dana prilika da iskoristi svoj potencijal i postane prepoznatljivo turističko i kulturno odredište te doprinosi društvenom i gospodarskom razvoju.

Novi centar za posjetitelje kroz tri multimedijalne stalne muzejske izložbe: „U kraljevstvu drevnih šuma“, „Začarana povijest“ i „Tajne drevne planine“ interpretira kulturne, prirodne i povijesne vrijednosti PP Medvednica, educira i zabavlja te osvještava o potrebi zaštite prirode i kulturne baštine. Centar je dobio i novi prostor namijenjen održavanju različitih programa, radionica, događanja, informativni centar te suvenirnicu.

Ukupna vrijednost projekta je 37.726.252,75 kuna, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te tadašnjeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

https://registar.kulturnadobra.hr/#/details/Z-2283
https://geoportal.kulturnadobra.hr/geoportal.html#/

 Pisane vijesti