Novi europski Bauhaus kao dodatni kohezivni element EU

  • Slika
  • Slika
  • Slika
1. ožujka 2022. – U organizaciji Nacionalne platforme NEB-a za Hrvatsku održan je online panel o Novom europskom Bauhausu kao dodatnom kohezivnom elementu Europske unije, na kojem su sudjelovali ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, izvjestiteljica za NEB Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Željana Zovko, španjolski član Skupine socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Marcos Ros Sempere, voditelj odjela Novog europskog Bauhausa u DG JRC-u Europske komisije Xavier Troussard te članica Vijeća inicijative NEB-a i savjetnica za inovacije Europske komisije i čelnika G7 Michela Magas. Raspravu je moderirao dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e koja je ujedno koordinator Nacionalne platforme NEB-a za Hrvatsku.

„Vjerujemo da kultura može biti pokretač promjena, posebno u vremenima krize u kojima moramo nastaviti vjerovati i biti predani ulozi kulture“, upozorila je ministrica Obuljen Koržinek, istaknuvši kako Novi europski Bauhaus ima važan potencijal povezivanja različitih disciplina i promišljanja o budućem razvoju koji će se temeljiti na idejama ljepote i sklada. „Obnova kulturne baštine jedan je od ključnih elemenata Novog europskog Bauhausa, posebno s aspekta održivog razvoja s ciljem stvaranja zelenije Europe“, dodala je ministrica te podsjetila kako je Hrvatska putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u području kulturne baštine glavni naglasak stavila na kvalitetu života građana u kontekstu uloge urbanih središta.

Uz to, ministrica je naglasila da Novi europski Bauhaus u središte stavlja i mlade profesionalce koje je potrebno osnažiti da budu inovativniji i omogućiti im ostvarenje njihovih ideja. „U Hrvatskoj imamo sjajan primjer projekta 'Fenomen čudesne šume' koji je ušao u finale Europske nagrade NEB-a, a koji su za Karlovac osmislile četiri mlade arhitektice“, podsjetila je ministrica te zaključila kako upravo takvu vrstu projekata želimo promicati u Hrvatskoj jer se u njima odražava potencijal ove platforme koja može postati pravi pokret udruživanja i povezivanja najkreativnijih pojedinaca.

Zastupnica Europskog parlamenta Željana Zovko istaknula je kako se zalaže da se nakon katastrofalnih potresa koji su pogodili Hrvatsku, uz održivost, u izgradnju prema načelima Novog europskog Bauhausa uključi i sigurnost te da se najbolji pilot-projekti NEB-a koji bi bili primjereni tom području primijene u obnovi i revitalizaciji Banovine. Voditelj odjela Novog europskog Bauhausa u Europskoj komisiji Xavier Troussard naglasio je kako je najvažnije imati ljude koji nadahnjuju i podržavaju inicijativu NEB-a, koja trenutno ima više od 400 partnera diljem Europe.

„Bit je inicijative raznolikost i činjenica da moramo raditi zajedno“, zaključio je Troussard podsjetivši kako je pritom „ključno aktivirati lokalne vlasti da sudjeluju u provedbi ideja NEB-a, a ako želimo promijeniti mjesta, industriju i svijest ljudi, moramo i pružiti alate koji će pomoći pri toj transformaciji.“

„Hrvatska je izvrsna zemlja inovacija, globalnih jednoroga poput Infobipa i Mate Rimca“, jasno je poentirala Michela Magas te dodala kako u Hrvatskoj ne smijemo dopustiti odljev mozgova, već uključiti svakog pojedinca u aktivnu transformaciju društva. Marcos Ros Sempere istaknuo je kako Novi europski Bauhaus mora uključiti tri razine – sve zemlje članice, njihove regije i gradove, a Europska komisija nastoji uključiti inicijativu u financiranje svih fondova i programa.

„Ovo je naše drugo događanje koje smo organizirali u sklopu inicijative NEB-a i do kraja godine vjerujem da ćemo imati priliku raspravljati na još mnogima, ali i da ćemo uspjeti generirati konkretne projekte koji će naše živote i živote generacija koje dolaze iza nas učiniti ljepšima“,  zaključio je online panel dr. sc. Julije Domac.
 

Pisane vijesti