Nova prilika za financiranje oglednih prijevoda djela hrvatskih autora na strane jezike

15. siječnja 2024. - S ciljem podrške promidžbi hrvatskih autora i njihovih djela u inozemstvu kao i jačanja i profesionalizacije posredničke djelatnosti vezane uz književnost (zastupanje autora/prodaja prava) Ministarstvo kulture i medija objavljuje Javni poziv za financiranje oglednih prijevoda djela hrvatskih autora na strane jezike u 2024. godini.

Ogledni prijevod koji se prijavljuje na Javni poziv mora biti prvi prijevod izvornog književnog ili neknjiževnog djela napisanog na hrvatskom jeziku na određeni strani jezik. Poželjni su ogledni prijevodi na engleski jezik, ali su prihvatljivi i drugi jezici s izrazitim promidžbenim potencijalom. Ogledni prijevodi financirani ovim putem ostaju trajno dostupni na https://www.croatian-literature.hr/
 
Na Javni se poziv mogu prijaviti fizičke i pravne osobe registrirane za izdavačku djelatnost, zastupanje/posredovanje i/ili prodaju autorskih prava koji su do sada zaključili najmanje 5 ugovora za prodaju izdavačkih prava hrvatskih autora. Prijavitelji moraju biti nositelji autorskih prava za djela koja prijavljuju na ovaj Javni poziv ili moraju posjedovati pismenu izjavu nositelja autorskih prava da su suglasni s izradom i korištenjem oglednog prijevoda u skladu s ciljevima Javnog poziva.
 
Prijave na ovaj Javni poziv primaju se od datuma objave do 8. studenoga 2024. godine, elektroničkim putem na adresu elektroničke pošte translation-grants@min-kulture.hr.
Više o uvjetima prijave te potrebnoj dokumentaciji potražite na: https://min-kulture.gov.hr/?id=25247.



Pisane vijesti