Nova izložba iz ciklusa „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ obilazi Hrvatsku

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

FOTO: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić"


29. listopada 2021. – Izložba splitske slikarice i kiparice Karin Grenc otvorena u dvorani Udruge Zelene i plave u Sesvetama, dio je višegodišnjeg ciklusa izložbi „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koji već trinaestu godinu za redom donosi interpretacije hrvatskih svetaca i blaženika u djelima afirmiranih hrvatskih umjetnika. Izložba je ranije ove godine bila otvorena u Križevcima, Šibeniku i Svetom Križu Začretje, a nakon Sesveta svoj će put nastaviti diljem Hrvatske.

Uz čestitke autorici i organizatorima, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak je istaknuo kako se radi o vrijednom projektu koji u suvremenom svijetu, koji se čini otuđeniji od vjere nego ikada ranije, svjedoči vjeru i duhovnost kroz umjetnost te izrazio nadu da će se izlagački kontinuitet s jednakom snagom i entuzijazmom nastaviti i u nadolazećim godinama. Govoreći o snazi umjetničkog izražavanja državni je tajnik podsjetio da ona proizlazi iz našeg duhovnog bića, stoga je ocijenio kako su upravo zbog toga skulpture hrvatskih svetaca i blaženika Karin Grenc tako snažne i originalne u svome umjetničkom izrazu.

Okupljenima su se obratili i ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, biskup u miru Josip Mrzljak, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml., predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran, likovni kritičar Stanko Špoljarić te autorica izložbe Karin Grenc.

U glazbenom programu otvorenja izložbe sudjelovali su i učenici sesvetske Glazbene škole Zlatka Grgoševića, a  predstavljena je i publikacija „Hrvatski sveci i blaženici – životopisi, molitve, likovni prikazi“ urednice Tanje Baran.
 



Pisane vijesti