Neovisno o mjestu održavanja umjetničkih izvedbi i kulturnih programa - jedinice lokalne i područne samouprave ne mogu propisivati strože epidemiološke mjere od nacionalnih

15. srpnja 2021. - Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke vezane za okupljanja kojom se reguliraju i ujednačavaju pravila održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija, kinoprojekcija te izložbi na nacionalnoj razini. Navedenim izmjenama osigurava se jednaki položaj svih organizatora profesionalnih kulturno umjetničkih programa u Hrvatskoj, neovisno o mjestu održavanja događanja te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ne mogu propisivati strože epidemiološke mjere. 

Uvjeti održavanja profesionalnih kulturno umjetničkih programa koji su propisani Odlukom stožera od 18. lipnja, a stupili su na snagu 1. srpnja, ostaju i dalje na snazi te je njihovo održavanje i dalje dozvoljeno na dva načina:

1. bez obveze predočenja EU digitalne COVID potvrde, ali uz isključivo sjedeća mjesta i obvezu predočenja ulaznice te pridržavanje mjera propisanih posebnim Preporukama HZJZ-a, kojima je dodatno propisano ograničenje dozvoljenog broja prisutnih osoba, obveza fizičke udaljenosti i sl. 


2. uz obvezu predočenja EU digitalne COVID potvrde za sve prisutne osobe čime su događanja izuzeta iz svih protuepidemijskih ograničenja poput obveze nošenja maski, fizičke udaljenosti, broja prisutnih osoba i slično.



Pisane vijesti